Читај ми!

Анархија у Уједињеном Краљевству

Полиција или хулигани. Уличне битке се воде широм Британије. После Лондона и Бирмингема, талас насиља проширио се и на Манчестер и Нотингем. Мобилисани безмало сви полицајци. Више од 1.000 ухапшених, повређено око 100 полицајаца.

20.05 - Британски Црвени крст почео да дели ваучере за људе који су остали без домова или имовине током нереда у Кројдону. Ваучери се могу заменити за гардеробу и остале потрепштине.

20.00 - Против 20-годишње девојке из Вејкфилда подигнута оптужница због тога што је преко друштвених мрежа јавно позивала на нереде.

18.56 - Двојица мушкараца осуђена на 10 и 16 недеља затвора због учешћа у синоћним нередима у Манчестеру, саопштила полиција у том граду.

15.11 - Британска влада наредила мобилизацију свих полицијских снага у Енглеској и Велсу, укинула одморе полицајцима и наложила да се према изгредницима поступа "грубо".  

11.29 - Три особе погинуле када је на њих налетео аутомобил у Бирмингему. Они су били део локалне страже организоване како би се спречило дивљање хулигана. Догађај изазвао гнев локалне заједнице. 

Талас нереда започет пре четири дана ноћас се проширио на Манчестер, Салфорд, Нотингем и Ливерпул, док је у Лондону ноћ протекла релативно мирно. Полицији је данас одобрено да, у случају потребе, против изгредника користи водене топове и гумене метке.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је да Велика Британија неће дозволити да страх влада улицама њених градова и да је полицији одобрено да, у случају потребе, против изгредника користи и водене топове и гумене метке.

"Мада за сада за тим нема потребе, усвојили смо планове за случај нужде, којима ће водени топови бити на располагању 24 сата", рекао је Камерон после састанка владиног кризног одбора КОБРА.

Водени топови, иначе никада до сада нису коришћени на острву.

У насиљу које се ноћас проширило и на Манчестер, на стотине младих људи, а међу њима је било оних који су изгледали као да немају више од 10 година, дивљало је кроз центар, бацајући флаше и каменице на полицију и уништавајући продавнице, преноси АП.

Двојица младића разбили су стаклени улаз у тржни центар, у који је затим ушло стотинак људи који су убрзо истрчали носећи одећу и обућу.

Маскирани нападачи засули су претходне ноћи полицијску станицу у Нотингему молотовљевим коктелима, чиме је дошао крај надањима житеља тог града да ће их, некако, заобићи лудило које већ четири ноћи дрма Уједињено Краљевство.

Напад на полицијску станицу у Нотингему само је један у дугој серији инцидената који су парламенту прекинули летњи одмор и на улице британских градова "истерали" практично све полицајце које премијер Дејвид Камерон има на располагању.

У Салфорду су изгредници бацали цигле на полицију и палили зграде, а нападнут је и камерман Би-Би-Сија.

Тројица пешака прегажена су протекле ноћи аутомобилом у Бирмингему, а још није познато да ли је њихова смрт повезана с нередима. Полиција је покренула истрагу, а локално становништво тврди да су људи страдали пошто су изашли из џамије и кренули у патролу како би заштитили своју заједницу од насиља.

Да ситуација буде гора, већ су се огласиле у неке ултрадесничарске групе које су упозориле да ће се, уколико полиција не буде могла да смири немире, саме ухватити у коштац са хулиганима. 

Упркос чињеници да се само на улицама Лондона налази 16.000 полицајаца, становници неколико насеља сами су организовали "одбрамбене снаге", наоружали се бејзбол палицама и пендрецима и очекују хулигане.

Њихова акција била је неопходна, јер је полиција, нешто после 22 часа, како пише Телеграф, изгубила контролу над улицама Лондона, препуштајући делове престонице на милост и немилост хулиганима, од којих многи нису старији од 15 година.

Лист наводи да полиција, иако за ову прилику наоружана гуменим мецима, није интервенисала када су банде похарале продавнице у лондонском Ист Енду, док су становници околних зграда чекали чак 45 минута пре него што су звали полицију.

Рано јутрос у Тотенхему, где је насиље и почело овог викенда, запаљен је локални рециклажни центар.

Истовремено су произвођачу телефона "блекбери", који су наводно коришћени у организацији нереда, упућене претње да ће се поновити насиље ако објави шифроване комуникације њихових корисника.

Упућена је порука у којој се упозорава та фирма да не помаже полицији у идентификацији учесника нереда и пљачкаша.

Иако немири још трају, становништво Лондона почело је да рашчишћава град, а у томе им помажу и кампање преко друштвених мрежа Твитер и Фејсбук, док су осигуравајуће куће израчунале да ће Британце ови немири коштати "десетине милиона фунти".

Од почетка нереда, полиција је широм земље ухапсила више од 1.100 људи, само у Лондону око 770. Најмлађи ухапшени је дечак од 11 година, а подигнуто је више од 100 оптужница.

Број коментара 128

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво