Читај ми!

Хаос у Британији

Запаљене зграде, похаране продавнице, уништени аутомобили широм Енглеске. Сцене које подсећају на ратну зону. Полиција заказала. Више од 500 ухапшених. Међу ухапшенима и деца. Хиљаде полицајаца спрема се за обрачун са хулиганима.

23.29 - Британски посланици траже да се на неко време угаси "Блекбери" сервис, јер су се њиме, наводно, служили организатори нереда.  

21.27 - Око 200 младих људи сукобило се са полицијом у центру Манчестера. Седморо ухапшених, једна продавница запаљена, разбијено више излога.

20.54 - Проблеми у Бирмингему. Све очи упрте у Манчестер, где су тензије између полиције и изгредника све веће. У том граду је већ опљачкано неколико радњи, укључујући и "Ролексову". 

19.21 - Скотланд јард саопштио да је у три дана немира повређено 111 полицајаца. 

19.05 - Нереди у Вулверхемптону, два аутомобила запаљена у Вест Бромвичу, Гардијан. Сукоб полиције и хулигана у предграђу Манчестера.

18.48 - Нови нереди у Кројдону запаљен аутомобил.  

18.38 - Независна комисија утврдила да за сада нема доказа да је пуцано из оружја, пронађеног на месту на којем је убијен Марк Даган. Метак којим је погођен полицијски радио испаљен је из полицијског оружја. 

15.33 - До сада ухапшено 525 особа, а против 100 су подигнуте оптужнице. 

14.31 - Британац Марк Даган (29), кога је у четвртак убила полиција у северном делу Лондона, страдао је од једног метка из ватреног оружја који га је погодио у грудни кош, речено је на уводном саслушању у оквиру истраге о том случају.

14.10 - Двадесетшестогодишњи младић, који је упуцан у аутомобилу у Кројдону, током нереда у Лондону, прва је жртва нереда у тој земљи, јавља Би-Би-Си.

Протекла ноћ у Великој Британији била је ноћ хаоса. Групе маскираних изгредника пљачкале су и уништавале све пред собом, а после Лондона и Бирмингема, немири и насиље проширили су се и на Ливерпул и Бристол.

Током трећег дана од избијања нереда у британској престоници настао је прави хаос. Пљачке у Хакнију, на истоку Лондона, запаљена возила и продавнице у Пекаму, Луишаму и Кројдону - талас насиља покренут нередима у Тотенхему од пре три дана.

У Хакнију је неколико десетина млађих особа разбило излоге на продавницама и сукобило се са полицијом, бацајући молотовљеве коктеле и предмете од дрвета. Уништена су и многа полицијска возила у налету изгредника, од којих су неки били маскирани и наоружани дрвеним палицама и металним шипкама.

Нереди у том делу града настали су када је једног човека зауставила и претресла полиција, али при том ништа није пронашла.

У Пекаму су запаљени аутобус и продавница, у Луишаму аутомобили, а једна продавница намештаја демолирана је у лондонском Кројдону, одакле се ватра проширила на околне зграде.

У британску престоницу стигле су додатне полицијске снаге, али према тврдњама очевидаца, полицајаца није било довољно тамо где је било потребно спречити да се нереди прошире.

Од почетка нереда у Лондону ухапшено је најмање 400 особа, а против 70 су подигнуте оптужнице. Према порукама које су послате на друштвене мреже, може се закључити да је основни мотив организовања хулигана пљачкање.

У поруци која објашњава како полиција неће бити у стању да се избори са нередима који ће преплавити улице стоји: "Треба нам најмање 200 гладних људи. Ко може да каже 'не' бесплатним стварима", преноси Би-Би-Си.'

Лондонска полиција која се, откако су почели нереди у британској престоници, налази под снажним притиском јавности да примени екстремније мере, саопштила је да се размишља о употреби гумених метака у циљу сузбијања насиља.

"Реч је о тактици коју ће полиција применити ако буде било потребе", рекао је новинарима заменик начелника полиције Стивен Каван, преноси Ројтерс.

Сценарио из Лондона проширио се и на Бирмингем и Ливерпул, где су на мети хулигана били продавнице и аутомобили.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је данас да ће учинити све што је неопходно како би се мир вратио на улице Британије.

"Овде се ради о чистом криминалу и њему се морамо супротставити и морамо га победити", рекао је британски премијер који је због ситуације у земљи прекинуо годишњи одмор и вратио се хитно у земљу, преноси Ројтерс.

"Осетићете пуну снагу закона. Уколико сте довољно стари да почините овакве криминалне акте, онда сте довољно стари и да се суочите с казном", поручио је Камeрон изгредницима.

Камерон је најавио да ће парламент накратко прекинути одмор и одржати седницу у четвртак, као и да ће на улицама Лондона вечерас бити 16.000 полицајаца.

Министарка унутрашњих послова Тереза Меј, која се, такође, хитно вратила са одмора, рекла је да је међу ухапшенима око 100 млађих од 21 године, а међу њима је чак и један 11-годишњи дечак, који је оптужен за провалу, преноси Би-Би-Си.

Талас насиља покренула је вест о смрти 29-годишњег Марка Дугана, који је страдао у окршају са полицијом.

Лондонска полиција је у понедељак понудила извињење због тога што о смрти Дагана није обавестила његове родитеље, већ два друга члана породице. "Очито је да можемо научити неке лекције", наведено је у саопштењу Скотланд јарда.

Британац Марк Даган (29), кога је у четвртак убила полиција у северном делу Лондона, страдао је од једног метка из ватреног оружја који га је погодио у грудни кош, речено је на уводном саслушању у оквиру истраге о том случају.

Иако многи тврде да је главни узрок нереда незапосленост, полиција и политичари тврде да су насиље изазвале криминалне групе и да оно није показатаљ да постоје социјалне тензије или било какви безбедносни пропусти.

Број коментара 123

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво