Читај ми!

Британија у пламену

Лондон, Бирмингем, Ливерпул... Паљевине, пљачке и насиље широм Уједињеног краљевства. Изгредници на полицију бацају каменице, бакље и молотовљеве коктеле. Ухапшено око 300 особа. Британски премијер Дејвид Камерон прекинуо одмор да би се вратио у Лондон.

02.17 - Око 1.700 полицајаца упућено у Лондон, како би појачали тамошње снаге у покушају да се зауздају немири који већ трећу ноћ потресају престоницу. Претходно, хулигани "прегазили" полицијски кордон у Вулвичу.  

02.52 - Гардијан пише да се ситуација компликује и у Бристолу. Неколико мањих пожара, полиција спремна за интервенцију.  

02.45 - Око 225 особа ухапшено у Лондону и најмање 87 у Бирмингему. 

02.35 - Двадесетак младића маљевима уништили Мекдоналдсов ресторан у источном делу Лондона. Однели новац и храну. Страдале и продавнице "сони" и "панасоник". Полиција и даље шокирана количином насиља. 

02.13 - Лондонска полиција наложила свих фудбалским клубовима у престоници да одложе утакмице. Непознате особе позивају становнике Саутемптона на нереде. Полицијске снаге у Кројдону се, једноставно, распале.  

01.55 - Ноћ хаоса у Лондону. Групе маскираних изгредника пљачкају и уништавају све пред собом. Запаљена возила на Портобело роуду. На Лавендер хилу стотине маскираних људи. У пламену и полицијска станица у Бирмингему. 

01.00 - Нереди и у Ливерпулу. Мајмање шест аутомобила запаљено, полупани излози на продавницама. Ватрогасци једва стижу да угасе пожаре, полиција касно реаговала. 

Спорадични инциденти избили су у неколико делова Лондона, а изгредници су на полицију бацали каменице, бакље и молотовљеве коктеле. Током вечери нереди су избили у Хакнију, источном делу Лондона, као и у Луишаму и Пекаму, на југу британске престонице.

У Хакнију су поразбијани излози на продавницама, а група младића је гађала полицајце свиме што им је дошло под руку, комадима дрвета, па чак и столицама. Паљени су аутомобили и контејнери, а изгредници су на полицајце бацали запаљено смеће.

Како јављају британски медији, најновији инцидент избио је када је полиција неколицину младића зауставила да их претресе.

Нереди се проширили и северозападно од Лондона на Бирмингем. Нападачи су разбијали излоге и крали робу у том граду, саопштила је полиција.

Више хиљада људи је у раним јутарњим сатима пљачкало велику радњу електричне опреме у четврти Брикстон на југу Лондона, а групе младих гађале су полицију разним предметима.

Пљачкање се проширило и на друге општине у северном, источном и јужном делу британске престонице, саопштио је Скотланд јард.

Због насиља у Лондону британски премијер Дејвид Камерон прекинуо је одмор да би се вратио у земљу, саопштено је из кабинета премијера.

Лондонска полиција покренула је велику истрагу о нередима који су букнули у суботу увече у северном предграђу Тотенхем. Повређено је 35 полицајаца и још три особе, а ухапшено је 215 људи.

Истражитељи ће разговарати са очевицима и прегледати више сати телевизијских снимака како би ухватили све изгреднике, саопштила је Метрополитан полиција.

Фудбалски клуб Тотенхем, по коме је та сиромашна четврт северног дела Лондона позната, саопштио је да ће помоћи у рашчишћавању тог дела града, где је за викенд настао хаос после нереда и пљачки.

Председник Тотенхема Данијел Леви изјавио је да лондонски клуб намерава да помогне у "рашчишћавању области и поновној изградњи духа заједнице".

Нереди у Тотенхему избили су у суботу вече, после протеста због убиства једног мушкарца у окршају с полицијом раније ове седмице.

Учесници нереда нападали су полицију, бацали молотовљеве коктеле, запалили објекте и полицијске аутомобиле, један аутобус и пљачкали продавнице.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво