Читај ми!

Нереди у Лондону

Најмање 26 полицајаца и три цивила повређено у северном делу Лондона, када је група људи, која је протестовала због убиства једног мушкарца, напала полицајце и изазвала низ пожара. Ухапшене 42 особе због учешћа у нередима.

Полиција у Лондону ухапсила је 42 особе због учествовања у нередима, који су избили ноћас у лондонској четврти Тотенхему, на протесту због убиства 29-годишњег младића.

Командир полиције Адријан Хансток изјавио је да је повређено 26 полицајаца. "Двојица су још у болници, а један има теже повреде главе", рекао је Хансток и навео да су лаке повреде задобила и тројица цивила, преноси Ројтерс.

Ватрогасци су јутрос угасили све пожаре, готово 50, а читав кварт је и даље блокиран кордонима полиције како би форензичари могли да обаве посао.

У нередима, какви годинама нису виђени у Лондону, запаљен је један аутобус и два полицијска возила, а опљачкане су и запаљене бројне продавнице.

Очевици наводе да је између 400 и 500 разјарених људи блокирало полицијску станицу у Тотенхему, после чега је у тај кварт морало да буде послато појачање.

На улицама Лондона до касно у ноћ чуле су се сирене, а против демонстраната интервенисала је специјална полиција у пуној опреми и на коњима.

Полиција наводи да је у нередима учествовало око 300 људи. Опљачкано је и више продавница, а британски медији наводе да су се на улицама могли видети људи који из продавница односе све до чека су могли да дођу.

Страх од нових нереда

Заменик градоначелника Лондона Ричард Барнс рекао је да на друштвеним мрежама постоје позиви за поновно окупљање у Тотенхему и да су сви забринути, али да ће ове вечери бити много боље припремљени, преноси Би-Би-Си.

Из Кабинета британског премијера Дејвида Камерона саопштили су да су такви нереди "неприхватљиви".

Полиција наводи да ће истражити како је дошло до убиства 29-годишњег Марка Дагана, што је био разлог за излив беса локалних грађана и блокаду полицијске станице. Првобитно је саопштено да је младић погинуо у оружаном обрачуну са полицијом.

Тотенхем је једна од најсиромашнијих четврти у Лондону у којој су се и раније догађали слични нереди.

У том кварту 1985. године један полицијац је избоден ножем док је покушавао да помогне ватрогасцу, а око 60 полицајаца повређено је у сукобу са грађанима који су изашли на улицу због тога што је једна локална мештанка умрла од срчаног удара у тренутку док јој је полиција претресала стан.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво