Читај ми!

"Револуционарни кабинет" у Египту

Влада у Египту реконструисана је трећи пут од свргавања Хоснија Мубарака. Премијер Есам Шараф именовао 12 нових министара, углавном мање познатих имена, а државна телевизија нови кабинет назвала "револуционарним".

Премијер Египта Есам Шараф је у недељу увече поставио 12 нових чланова кабинета реконструишући Владу под притиском демонстраната који захтевају "чистку" остатака бившег режима.

Државна телевизија је нов састав назвала "револуционарним кабинетом". Већина министара је релативно мало позната, што је знак да премијер жели да избегне даљу критику демонстраната. 

Протестујући што су под влашћу војног савета који је преузео власт промене исувише споре, хиљаде Египћана су се вратиле на Трг Тахрир у Каиру, центар побуне којом је фебруара свргнут председник Хосни Мубарак.

Најистакнутији међу онима који су замењени у Влади је шеф за старине Захи Хавас. Више од једне деценије он је у свету био лице археологије Египта, са шеширом "а ла Индијана Џонс" као заштитним знаком, који га је претворио у општепрепознатљив лик.

Хавас је, међутим, био мета низа широко публикованих напада дипломаца археологије који су га оптужили за корупцију и саморекламирање.

Хавас је био оптужен да је био "исувише близу" Мубарака и његове породице, заједно са бившим министром културе Фаруком Хоснијем, штићеником Мубарака. Били су у Влади 25 година, све до збацивања Мубарака.

Смене министара

Шараф је прихватио и оставку министра финансија Самира Радвана, пошто су демонстранти критиковали нов државни буџет који је он припремио.

Радвана ће заменити Хезам ел Библави, бивши званичник УН и угледни економиста, који је именован и за заменика премијера. 

Шараф је поставио и нове министре транспорта, војне индустрије, високог образовања, комуникација, пољопривреде и здравства.

Замењени су и министри за верске задужбине, локални развој, трговину и индустрију и за цивилно ваздухопловство.

Шараф је у суботу прихватио оставку министра спољних послова и на то место поставио релативно ново лице, Мухамеда Камела Омара, некадашњег амбасадора Египта у Саудијској Арабији.

У Египту влада незадовољство јер многи сматрају да војна власт оклева да делује против бившег председника Хоснија Мубарака и његових сарадника.

Демонстранти су се поново улогорили на Тргу Тахрир са захтевом за јавно суђење Мубараку и другим званичницима режима оптуженим за саучесништво у убијању демонстраната.

Мубарак је у болници у летовалишту Шарм ел Шеик од априла, када је ухапшен под оптужбом да је наредио убиства демонстраната током побуне.

Бивши председник би требало да буде изведен пред суд за око две недеље, а могао би да буде осуђен на смртну казну.

Мубаракови синови Ала и Гамал су у затвору у Каиру од средине априла, оптужени за низ дела: од корупције и расипања државног новца, до издавања наређења за насилно сузбијање антивладиних демонстрација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво