Читај ми!

Протести у Јемену

У ишчекивању повратка председника Алија Салеха из Саудијске Арабије, хиљаде људи изашло на улице јеменских градова, једни да би му изразили подршку, други, захтевајући његову оставку. Данас се навршавају 33 године од ступања Салеха на власт.

Неколико стотина хиљада људи преплавило је улице Јемена захтевајући смену шефа државе Алија Абдулаха Салеха, док више хиљада председникових присталица слави 33 године његове владавине.

Један активиста изјавио је да демонстранти у Таизу, на југу Јемена, носе црне заставе и транспаренте исписане поруком "Данас је судбински дан", пренео је АП.

Слични протести одржавају се и у другим већим градовима, попут Амрана, Сааде и Ел Бајде. Истовремено, у главном граду Сани, Салехове присталице су, у знак подршке председнику, носили његове фотографије, као и постере на којима оптужују оне који желе да га смене.

Салех, на власти још од 1978, опоравља се у болници у Саудијској Арабији после рањавања у нападу на његову палату 3. јуна. Тренутно га замењује потпредседник Абрабух Мансур Хади.

Демонстранти који траже Салехов одлазак са власти јуче су објавили формирање владе у сенци, односно 17-чланог председничког савета који треба да води земљу током транзиционог периода и да формира владу технократа.

Медији су раније пренели да ће се Салех вратити у Јемен на годишњицу његовог боравка на власти, 17. јула, али се испоставило да то није тачно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво