Читај ми!

Још једна грешка НАТО-а, 15 мртвих

Најмање 15 цивила погинуло, док је више од 20 рањено у најновијем ваздушном удару коалиционих авиона у Бреги. Циљеви у Бреги легитимни, саопштио канадски генерал Шарл Бушард. НАТО покушава да убије Моамера Гадафија, рекао амерички конгресмен Мајк Тарнер. Рат се из Либије прелио у Тунис.

16.28 - Две нове експлозије одјекнуле у Триполију. Сведоци тврде да су гађани циљеви у источном предграђу престонице Таџури. 

15.30 - Циљеви у Бреги били су легитимни, истакао генерал НАТО снага Шарл Бушард, додајући да Алијанса нема много избора пошто се трупе либијске војске скривају у цивилним насељима. 

14.11 - Још једна контроверзна акција НАТО авијације. Код Бреге погинуло 15 цивила, 20 рањено. Погођени пекара и ресторан, јавља либијска државна телевизија. НАТО демантује.

13.44 - У последња 24 часа НАТО извео 43 напада. Уништен тенк, два оклопна транспортера, 14 камионета и бомбардовано седам положаја либијске војске. 

00.30 - Серија експлозија у Триполију. 

У ваздушном нападу НАТО-а у Бреги погинуло најмање 15 цивила, док је више од 20 рањено, јавила је либијска државна телевизија.

"Колонијалистичка и крсташка атланска коалиција бомбардовала је цивилне циљеве у Бреги, међу којима један ресторан и пекару, убивши 15 мученика", наведено је у саопштењу на државној телевизији.

Из команде НАТО-а је већ су демантовали тврдње либијске стране, а портпарол Алијансе навео је да су гађани "легитимни војни циљеви".

Снаге либијске војске заузеле су положаје у напуштеном делу Бреге одакле покрећу нападе на цивиле, наводи се у саопштењу НАТО-а, напомињући да су циљеви у Бреги после дуго разматрања одабрани као легитимни.

"Ово показује колико је Гадафијева тактика постављања војних капацитета унутар цивилних насеља подмукла", рекао је генерал НАТО снага у Либији Шарл Бушард.

Адмирал Семјуел Локлир, укључен у операције у Либији, рекао је да НАТО покушава да убије Моамера Гадафија, пише амерички Форин полиси, позивајући се на изјаву републиканског конгресмена Мајка Тарнера, који је са адмиралом разговарао пре око месец дана.

Командант Здруженог штаба НАТО операција у Напуљу адмирал Локлир је потрагу за Гадафијем описао као "активну потрагу и покушај да се убије Гадафи", што је у огромној мери противречно јавним декларацијама администрације Барака Обаме, која тврди да чак не покушава ни да промени режим у тој држави, јер би се то косило са резолуцијом 1973 Савета безбедности УН.

"Ауторизација УН односи се на блокаду, зону забрањених летова и заштиту цивила. Адмирал Локлир је објаснио да је задатак заштите цивила интерпретиран као дозвола за уништавање ланца команде либијске војске, укључујући Гадафија. Рекао је да је мисија НАТО сада тако дефинисана", рекао је Тарнер.

"И пре сам мислио да гађамо Гадафија, али је ово била потврда. Верујем да је циљ НАТО ван оквира заштите цивила, тако да смо прекорачили ауторизовану мисију", рекао је републикански конгресмен, који је и члан Конитета за оружане снаге Представничког дома.

Локлир је на истом брифингу рекао и да ће после пада Гадафијевог режима бити неопхпдно распоређивање мировних снага у Либији. Крајем маја у Бугарској, Локлир је те снаге описао као "мале", али су претходних дана западни војни планери дошли до закључка да ће такве операција захтевати озбиљне снаге.

Обрачуни у Тунису

Талас избеглица и чињеница да је Ђерба на сјајном месту за шпијунирање, одмор бораца и регрутовање нових, учили су тај туристички град попириштем обрачуна Гадафијевих просталица и противника, овог пута у егзилу.

У тај град, из којег су туристи побегли још за време револуције у Тунису, последњих месеци стигле су на хиљаде избеглица из Либије, побуњеници који су се надали да ће одавде на миру моћи да воде операције против Гадафија, али и агенти режима.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво