Читај ми!

Убијен Осама Бин Ладен

Осама Бин Ладен убијен у Пакистану. У акцији америчких специјалаца убијен и Бин Ладенов син, два блиска сарадника и жена која је коришћена као живи штит. Током акције уништен амерички хеликоптер. Бин Ладеново тело сахрањено у мору. Правда је задовољена, рекао је Барак Обама. Пакистански талибани најављују освету.

Амерички командоси убили су лидера Ал Каиде Осаму бин Ладена, једног од његових синова и још три особе чиме је окончана 14 година дуга потрага за главним идеологом радикалног ислама и организатором напада на Њујорк и Вашингтон у којима је 2001. године погинуло око 3.000 Американаца.

Власти у САД су, потом, саопштиле да је Бин Ладен сахрањен у мору, по свим муслиманским обичајима. Брзо сахрањивање у Америци се објашњава и жељом Вашинготна да се спречи било какав вид организоване сахране на светилиштима.

Претходно, Американци су узели узорке посмртних остатака за ДНК анализу. У току је и примена других техника за идентификације тела.

У касном вечерњем обраћању нацији амерички председник Барак Обама рекао је да је мала група командоса извршила задатак који им је лично поверио. Обама је потврдио да су амерички специјалци убили Осаму бин Ладена у његовој резиденцији у Пакистану.

У обраћању нацији амерички председник је рекао да је претходне недеље "проценио да постоји довољно информација да се предузме акција".

"Одобрио сам операцију да се ухвати Осама бин Ладен и приведе правди. Данас је по мом наређењу изведена циљана операција на тај објекат у Аботабаду", рекао је председник САД у обраћању нацији, нешто после пет часова по средњоевропском времену.

"Све до сада Бин Ладен је избегавао хапшење и кретао се дуж границе између Авганистана и Пакистана", поручио је Обама и додао да је "правда задовољена".

Ликвидација у Аботабаду

Специјална морнаричка јединица, "Фоке", обавила је акцију у месту Аботабад, где су специјалци довезени у четири хеликоптера. Аботабад је град од неких 80.000 становника, који се налази 50 километара североисточно од престонице Исламабада.

Комплекс у коме се лидер Ал Каиде налазио био је опасан зидом од два метра и приликом акције дошло је до размене ватре. Осама бин Ладен је, током пуцњаве, погођен метком у главу. Акција је трајала око 40 минута. 

У нападу су убијени и Бин Ладенов син и два блиска сарадника, а страдала је и жена која је коришћена као живи штит, преноси америчка телевизија Ен-Би-Си.

Операцију су извеле искључиво америчке трупе, и то 40 специјалаца јединице "Морнаричке фоке", које су тек после "завршетка" обавестиле пакистанске власти.

Одмазда: Пакистан, па Америка

Пакистански талибани су запретили да ће, после убиства Бин Ладена, напасти званичнике у Пакистану, укључујући и председника Асифа Али Зардарија, пакистанску војску и САД.

"Наш први циљ ће сада бити пакистански званичници, председник Зардари и војска. Америка ће бити наш други циљ", изјавио је Ројтерсу, телефоном са непознате локације, Ехсанулах Ехсан, портпарол Пакистанског талибнаског покрета.

Директор америчке Централне обавештајне агенције Леон Панета рекао је да је скоро извесно да ће терористи покушати да освете Осаму Бин Ладена.

"Ако је Бин Ладен мртав, Ал Каида није. Скоро је извесно да ће терористи покушати да га освете и морамо да останемо опрезни и одлучни. И то ћемо и бити", рекао је Панета који је био на челу операције потраге за Бин Ладеном.

Американци су до првих информација о месту на којем се крије Осама бин Ладен дошле у августу прошле године, после чега је читав комплекс био под даноноћном присмотром агената разних обавештајних агенција.

Суштински, Американци су до Бин Ладена дошли пратећи његовог поверљивог курира, а вила у Аботабаду била је посебно сумњива, јер нија имала телефонске линије, није био уведен Интернет, док је послуга сама спаљивала смеће.

Бин Ладен се крио у богатијем  делу Аботабада, у Улици Какул роад, а његова кућа налазила се надомак локалног аеродрома и игралишта за голф. Цена овог комплекса процењена је на око милион долара. За сада, нема информација да ли је Бин Ладен напуштао тај комплекс.

Амерички специјалци су, са места сукоба, одвели неколико особа за које се претпоставља да су били Бин Ладенови телохранитељи.

Хеликоптери су полетели са аеродрома "Гази" на северозападу Пакистана.

Прве информације о "поверљивом куриру" амерички агенти добили су пре око две године, када су и "идентификоване зоне" у којима су се он и његов брат кретали.

Кућа у којој је живео Бин Ладен је око осам пута већа од било које друге у том крају. Изграђена је 2005. године.

Током акције, пао је један од четири хеликоптера, после чега је уништен, док су се посада и специјалци укрцали на другу летелицу и напустили место сукоба.

Славље у Америци 

После објављивања вести о убиству Бин Ладена, испред Беле куће окупиле су се хиљаде грађана који су, носећи америчке заставе, клицали Сједињеним Америчким Државама и певали америчку химну.

На улице су изашли и ватрогасци и полицајци који, како наводе, прослављају убиство човека који је крив за смрт више од 3.000 људи напада на Њујорк и Вашинготон, 11. септембра 2001. године.

Због страха од одмазде, америчка дипломатска представништа стављена су у стање веће приправности, а Стејт департмент је послао упозорење Американцима широм света.

Чињеница да је Бин Ладен убијен надомак Исламабада представља озбиљан ударац за досадашњу америчку доктрину борбе против тероризма, јер је администрација, коју је предводио млађи Џорџ Буш, сматрала да ће идеолог Ал Каиде бити поражен простим заузимањем територије са које је деловао.

Насупрот Бушовој доктрини, који је за борбу против Ал Каиде мобилисао силну војску и почео два рата из којих се Америка још није извукла, Обама је прецизном акцијом мале групе командоса, праћеном, очигледно, озбиљним дипломатским притиском и ваљаним обавештајним подацима, могуће , решио и питање победника наредних председничких избора у САД.

Број коментара 238

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво