Крвави протести у Сирији

Најмање 40 особа погинуло у сукобима у Сирији, од тога 19 су полицајци.Највише демонстраната, 17, страдало у граду Дери. Опозиција тражи укидање ванредног стања и политичке реформе.

У сукобу који је избио између сиријских снага безбедности и демонстраната, у више градова, погинуло најмање 40 особа, а од тог броја 19 су полицајци, јавља АФП.

"Већина жртава је страдало у граду Дери, а остале током протеста у Хому и Харасти, рекао је за АФП председник Националне организације за људска права Амар Кураби.

Демонстранти у Дари запалили су стражарски пункт Баас партије и уништил и камену статуту Башила ел Асада, покојног брата сиријског председника.

Према речима Курабија, снаге безбедности су користиле бојеву муницију и бојне отрове који изазивају телесне тегобе.

"Неколико хиљада демонстраната, који су изашли из три џамије, марширали су до зграде суда, али су снаге безбедности, обучене у цивилну одећу, употребиле сузавац, како би их растерале. Демонстанти су бацали каменице и уследио је сукоб", изјавио је неименовани активиста за људска права агенцији Франс прес.

Стотине припадника снага безбедности распоређено је у Дари.

До протеста је данас дошло и у другим градовима на северу Сирије, углавном у градовима Хасаке и Камишли, у којима Курди чине већинско становништво.

Демонстранти захтевају укидање ванредног стања, које је на снази од 1962. године, као и ослобођење затвореника и веће слободе.

"Више од 2.000 људи, Курда, Арапа и Асираца, демонстрирало је у Камишлију после данашњих молитви, а стотине Курда окупило се на улицама Хасакеа, Амуде, Дерека и Деирбасије", рекао је активиста Радиф Мустафа.

Протести су организовани и у неколико курдских региона на истоку Сирије.

Председник Башар ел Асад понудио је јуче Курдима сиријско држављанство, али је та понуда само још више допринела уличним протестима, каже члан Курдске демократске партије Хасан Камел, додајући да се Курди боре за демократију, слободу и културни идентитет.

У Думи, 15 километара северно од Дамаска, становници су формирали комитете за идентификацију људи који долазе на скуп, а проверавали су и да ли носе оружје, рекао је један активиста.

Према његовим речима, демонстранти и власт договорили су се да се одржи скуп без мешања снага безбедности и нагласили да је тај договор до сада испоштован.

Од почетка нереда, 15. марта, према проценама сиријских активиста за људска права, у сукобима са снагама безбедности погинуло је више од 130 особа, углавном у Дари и луци Латакиа, док власт тврди да је страдало око 30 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво