Кина повећава војни буџет

Одбрамбени трошкови Кине за 2011. биће већи за 12,7 одсто, тако да се војни буџет доводи у склад са динамичним привредним растом. Пекинг наводи да су војни трошкови одбрамбеног карактера. Америка скептична, страхујући од војне доминације Кине на Пацифику.

Кина ће повећати овогодишње трошкове за одбрану за 12,7 одсто, тако да ће војни буџет за 2011. износити 91,5 милијарди долара.

Званичници те земље поручују да раст војног буџета не значи претњу другим земљама.

Највећи део тих средстава ићи ће на, како наводе, одговарајуће трошкове за војну опрему и плате Народне ослободилачке армије која има око два и по милона људи.

Званични медији јављају да ће припадници кинеских оружаних снага, највеће војске на свету, добити повећање плата од 40 одсто током ове године, што је трећа повишица у последњих шест година.

Захваљујући брзом развоју привреде, кинеска војска постаје савремена војна сила.

У Парламенту Кине кажу да су војни трошкови транспарентни и по природи служе у одбрамбене сврхе.

Запад указује на проблем различите дефиниције офанзивних и дефанзивних војних средстава.

"На пример, нова нуклеарна подморница је за Кину одбрамбено оружје за одбрану поморских територијалних интереса. Међутим, Америци она представља велику претњу, као средство за гурање офанзивне политике", каже аналитичар из Брисела Џонатан Холслаг.

Званичници тврде да трошкови за одбрану износе мање од два одсто бруто националног дохотка, што је ниже него у другим земљама.

Кинески војни буџет је релативно мали, али се на западу верује да су прави трошкови, укључујући финансирање новог наоружања и истраживања, двоструко већи од званичне бројке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво