Терористички напад у Москви

У терористичком нападу на московском аеродрому "Домодедово" погинуле су 34 особе, а 168 је повређено. Међу повређеним је и један Србин.

У експлозији на московском аеродрому "Домодедово" погинуле су 34 особе, а 168 је повређено, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације. 

Узроци експлозије за сада нису званично саопштени, али се највероватније ради о самоубилачком бомбашком нападу.

На аеродрому је пронађена глава особе која је осумњичена да је извела данашњи напад у којем је погинуло 35 особа, јавља Интерфакс. Како јавља извештач РТС-а из Москве, такав податак би могао да укаже на то да је бомбаш имао експлозив на себи, а не да се бомба налазила у неком од кофера, што је била једна од информација. 

Руски истражни органи упозоравају да је потребно бити опрезан са констатацијама и кришћењем термина "самоубица", јер је могуће да је "човек био искоришћен без његовог знања", преноси агенција Интерфакс.

Полиција трага за још тројицом мушкараца који се доводе у везу са овим нападом. 

РИА Новости пише да су руске тајне службе имале информације о томе да је планиран напад на један од московских аеродрома.

Портпарол руске Истражне комисије Владимир Маркин саопштио је да је напад највероватније извео бомбаш самоубица и да истражитељи сада покушавају да идентификују нападача, као и да је покренут кривични поступак по отпужбама за тероризам, убиство и нелегано поседовање оружја, јавио је Итар-Тас.

Експлозија се догодила у 16.32 по московском времену, а извештач руске новинске агенције РИА и сведоци кажу да је зграда аеродрома била обавијена густим димом.

Руски председник Дмитриј Медведев одложио је пут у Давос на традиционални економски форум и наредио је да се на свим аеродромима и железничким станицама уведу специјалне мере безбедности, због трагичног догађаја на аеродрому у Москви.

Међународни летови су преусмерени на друге аеродроме у близини Москве, а на месту експлозије се налази више од 30 екипа Хитне помоћи.

Због сумње да се ради о терористичком акту, полиција је у Москви подигла ниво безбедности, јер се страхује да би се експлозије могле десити и у самом граду.

Аеродром "Домодедово" годишње услужи око 22,5 милиона путника, а око 60 одсто летова су летови европских авиокомпанија.

Најоштрије осуде из света 

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да је "шокиран" самоубилачким нападом на московски аеродром Домодедово и нагласио да је Алијанса заједно са Русијом у борби против тероризма.

"Ради се о заједничкој претњи и треба уједињено да се супротставимо. НАТО изражава своју солидарност са руским народом и руском владом", рекао је Расмусен.

Амерички председник Барак Обама најоштрије је осудио напад на московски аеродром "Домодедово" истакавши да је то чин против руског народа.

Напад је осудио и председник Европског савета Херман ван Ромпеј, који је руском председнику Дмитрију Медведеву упутио поруку солидарности читаве Европске уније.

Чланови Парламентарне скупштине Савета Европе, која тренутно заседа у Стразбуру, минутом ћутања одали су пошту жртвама напада у Москви.

Учестали терористичких напади у Русији

Најтрагичнији догађај ове врсте био је у Беслану, граду 50 километара северно од Владикавказа, почетком септембра 2004. године, када су приликом терористичке опсаде школе погинуле 344 особе, од којих 186 деце.

У упаду терориста у позориште "Дуборвка" у Москви, октобра 2002. године, убијено је више од 130 људи.

У септембру 1999. године, када је у експлозији бомбе уништена осмоспратница, погинуло је 118 људи, а само четири дана раније, такође, у експлолзији у стамбеној згради, погинуле су 94 особе, а више од 200 је повређено. Исте године у Аланији, главном граду Републике Осетије, у терористичким нападима погинуле су 62 особе.

У августу 2004. године, терористкиња-самоубица на метро станици "Ришскаја" у Москви активирала је бомбу од које је погинуло 10 људи, а око 50 рањено.

Исте године, почетком фебруара, у тренутку када се један од вагона кретао између две станице метроа, терориста самоубица је активирао експлозив, од кога је погинуло 40 људи, а 134 је рањено.

У терористичким нападима, изведеним у марту прошле године у Москви на метро станицама "Лубјанка" и "Парк културе" погинуле су 34 особе, а 37 је рањено, а напад је дело две жене терористкиње самоубице.

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво