Обама "бануо" у Авганистан

Обама допутовао у Авганистан да изрази захвалност америчким војницима стационираним у тој земљи и изглади затегнуте односе са авганистанским председником Хамидом Карзаијем.

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама био је у ненајављеној посети Авганистану где се састао са америчким војницима, преносе агенције.

Председнички авион слетео је на авганистанско тле када је пао мрак. Посета је трајала три сата и држана је у строгој тајности из безбедносних разлога.

Обама је остао у америчкој бази Баграм, која се налази на око 50 километара од Кабула. Он се лично захвалио америчким војницима за служење за време предстојећих празника.

"Знам да није лако за све вас да будете далеко од куће, поготову током празника и знам да је вашим породицама тешко када за вечеру имају празно место за столом", рекао је Обама.

Говорећи пред 4.000 америчких војника, амерички председник је рекао да је постигнут значајан напредак и да је поносан што је све мање области под контролом талибана.

Обама је путем видео-линка из америчке базе разговарао са авганистанским председником Хамидом Карзаијем, пошто лоши временски услови нису дозволили да хеликоптером буде одвезен до авганистанске престонице, навела је Бела кућа.

Посета следи непосредно пошто је Викиликс објавио поверљива документа америчких дипломата у којима се авганистански председник описује као параноичан и склон блаћењу Америке.

Ово је Обамина друга посета Авганистану од када је преузео дужност у јануару 2009. године. Претходна је била крајем марта. Посета, такође, пада у време када се Бела кућа спрема да објави извештај о ратној стратегији средином децембра.

У извештају ће стајати процене и вероватно бити предложене промене у стратегији коју је амерички председник изнео пре годину дана. Тада је послао додатних 30.000 војника у ратну зону.

У Авганситану се сада налази око 100.000 америчких и 40.000 савезничких војника.

Предвиђено је да у јулу идуће године, у складу са проценом ситуације, почне повлачење трупа, које би требало да буде завршено до краја 2014.

Како наводи Си-Ен-Ен, Обама је под притиском да покаже да има напретка у деветогодишњем рату у Авганистану, кога америчка јавност све мање одобрава, а ова посета је права прилика за процену из прве руке.

Трупе Сједињених Држава ушле су у Авганистан октобра 2001. године, а до сада погинуло је око 1.400 америчких војника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво