Антиматерија "у клопци"

Физичари у Европском центру за атомску физику (ЦЕРН)први пут су успели да издвоје антиматерију. То откриће могло би да им омогући да боље разумеју порекло универзума.

Међународни тим физичара Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) успео је први пут да изолује 38 атома антиматерије, што ће помоћи у бољем разумевању Великог праска и стварања Универзума.

Научници су у лабораторијским условима у Женеви успели да довољно дуго, петину секунде, задрже издвојене атоме антиматерије водоника у магнетном пољу, чиме су доказали да је тако нешто могуће у лабораторијским условима.

"Ово је за нас велики напредак, јер то значи да можемо направити следећи корак који подразумева поређење материје и антиматерије", изјавио је за АП портпарол научног тима ЦЕРН-а, амерички научник Џефри Хенгст.

Физичари већ деценима покушавају да одгонетну зашто је антиматерија нестала из космоса. Позитивистичке теорије тврде да је у тренутку Великог праска, пре око 13,7 милијарди година, постојала једнака количина материје и антиматерије у универзуму.

После тога, према тим теоријама, материја је успела да добије масу и заузме простор из којег је затим све настало, док је антиматерија практично нестала.

Научници су одавно били у стању да уоче појединачне делове антиматерије, као што су антипротони, антинеутрони и позитрони. Они су 2002. године успели да, сједињавањем тих честица, направе антиатом, али све до сада није било могуће изоловати га довољно дуго да би било могуће проучавање.

Иако је антиматерија издвојена само на петину секунде, физичари кажу да је то сасвим довољно времена за њено проучавање.

Експеримент је показао да би антиматерија могла да се издвоји и на дуже време.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво