Барак Обама кандидат за председника САД

Барак Обама коначно је прошле ноћи, после вишемесечне борбе са ривалком Хилари Родам Клинтон, успео да осигура номинацију за кандитата демократа на новембарским председничким изборима у САД, где ће копља укрстити са времешниом републиканцем Џоном Мекејном.

 

"Вечерас смо означили крај историјског пута, али почињемо нови, који ће донети нове и боље дане за Америку. Због вас ја сам данас у прилици да са овог места кажем да ћу бити кандидат за председника САД", рекао је Обама. 

Након што су демократе завшиле послење у низу предизбора, у Јужној Дакоти и Моинтани, Обама је осигурао подршку знатно више од 2.118 делегата, колико му је било потребно да на завршној конвенцији те странке, у августу, и званично буде инаугурисан у председнићког кандидата најпопуларније политичке странке у САД.

 Пораз је, нерадо, признала и некадашња прва дама САД Хилари Клинтон, која је, махом упорности, трку за демократског кандидата учинила неочекивано интересантном, мада је у последња два месеца било извесно да се америчка јавност одлучила да предстојеће изборе учини историјским - подржавајући првог афро-америчког председничког кандидата. 

Тиме је Обама, сувоњави сенатор из Илинојса, добио статус какав је у спорту те државе имао Џеки Робинсон, први црни професионали играч бејзбола, који је заигравши за "Доџерсе", тада тим иѕ њујоршког Бруклина, у парампарчад разбио 80 година дугу расну баријеру у америчком професионалном спорту.

Обамини политички противници гро критика на рачун председничког кандидата демократа изражавају у бојама, постављајући питање да лиу је довољно црн, због чињенице да му је деда био белац, довољно спретан да води "црвени" табор демократа, те није ли превише "зелен" да победи у трци за председника САД.

Иза своје политике уједињења републиканаца и декократа око кључних питања у САД окупио је читаву свиту великих звезда музике и филма попут Џоди Фостер, Тома Хенкса, Пола Њумена, Вила Смита, Бена Афлека, Мета Дејмона, Оливера Стоуна, фронтмена култне хип-хоп групе "Ран Ди-Ем-Си" Расела Симонса, али и звучна имена саветника, попут Збигњева Брежинског, Иву Даалера, Сјузан Рајс, Саманту Пауер, Роберта Гелбарта и Лоренса Корба.

Попут инаугурационих говора Абрахама Линколна и Франклина Делано Рузвелта, или Кенедијевог говора о религији из 1960. године који је означио почетак краја озбиљних веза цркве и државе у САД, Обама је почетком године уздрмао политички естаблишмент неочекивано храбрим наступом о расним поделама у САД, определивши се радије за уклањање баријера међу расама, него за "зихерашко" подилажење широким народним масама, чему обично прибегавају председнички кандидати.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво