Последњи поздрав легенди попа

Лос Анђелес и остатак света опростили су се од краља поп музике Мајкла Џексона. Mузичке, глумачке и спортске звезде учествовале су на церемонији последњег опроштаја у Стејплс центру. Директан пренос комеморације један од најгледанијих програма свих времена.

Двочасовни опроштајни концерт био је посвећен Џексоновој 45-годишњој музичкој каријери, његовом хуманитарном раду и отварању света главних токова поп музике и славе популацији Афроамериканаца. Директан пренос пратило је преко милијарду људи.

Његов брат Џермејн Џексон отпевао је песму "Smile", Мараја Кери песму "I'll Be There", а Стиви Вондер "Never Dreamed You'd Leave In Summer". Госпел хор Андре Кроуч певао је "Soon And Very Soon", док је Лајонел Ричи извео "Jesus In Love".

Емотивне говоре одржале су глумице Квин Латифа, Брук Шилдс, а говорили су и Мартин Лутер Кинг III, Бернис Кинг и конгресменка Шила Џексон Ли.

Прочитане су поруке певачице Дајане Рос и бившег председника Јужноафричке Републике Нелсона Манделе у којима су изразили љубав према Мајклу и жаљење због његове изненадне смрти.

Након песме "Heal The World" на бину је изашло Мајклово троје деце - Принц Мајкл (12), Парис (11) и Принц Мајкл II (7), у пратњи других чланова његове породице.

На комеморативној церемонији су, између осталих, учествовали Стиви Вондер, Лајонел Ричи, Мараја Кери, а светске агенције као "најдирљивији" описују тренутак кад је соул певачица Џенифер Хадсон отпевала Џексонову песму "Will you be there".

Од Мајкла Џексона су се опростиле и кошаркашке НБА звезде Коби Брајант и Меџик Џонсон, који је подсетио да је управо Мајкл Џексон "отворио простор" за многе Афроамериканце.

Агенције цитирају и свештеника Ала Шарптона, који је рекао да Мајкл Џексон "никад није дозволио да га свет одвоји од снова".

"Он је пробијао расне границе и заслужан је што је један Афроамериканац постао председник Америке", рекао је Шарптон.

Амерички председник Барак Обама, који се налази у посети Русији, рекао је да је Мајкл Џексон "један од највећих забављача наше генерације, а можда и било које генерације" и додао: "Мислим да је као и Елвис, Синатра и 'Битлси' и он постао суштински део наше културе". 

У извештајима се истиче и "емотивни наступ" глумице Брук Шилдс, која није могла да сакрије сузе током говора, али и изјава славне глумице Елизабет Тејлор, која је рекла да није дошла на церемонију јер "не жели да буде део јавне параде".

Заменик шефа лосанђелеске полиције Џим Мекдонел рекао је да снаге реда и породица Џексон планирају "приватну породичну" церемонију на гробљу Форест Лон, али није изнео више детаља о том догађају.

Хиљаде обожавалаца дошли су без улазница. Око 700.000 људи, упркос ванредним мерама безбедности, покушавало је да се попробије до Стејплс центра.

Фанови широм света почели су да долазе у Лос Анђелес још од када је објављено време и место одавања последње почасти легенди поп музике Мајклу Џексону.

Милион и шест стотина хиљада људи пријавило се да добије једну од 8.750 карата за присуство церемонији у Стејплс центру и Нокија арени, где се комеморација преноси на огромним екранима.

Телевизија Си-Ен-Ен директно је емитовала пренос из лосанђелеског Стејплс центра, уз симултана укључења из америчких и светских градова у којима су обожаваоци Мајкла Џексона пратили церемонију.

Церемонија се преносила и у педесетак биоскопских сала у двадесетак америчких држава. Компанија "Синедиџм диџитал синема" комеморацију је преносила путем своје дигиталне мреже. Гледаоци овај пренос могли су да прате бесплатно, али је њихов број био ограничен расположивим седиштима.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво