Израелци заузели ирски брод

Ирски брод "Рејчел Кори" пристао у израелску луку Ашдод, након што су се израелски војници укрцали на њега без сукоба с путницима и усмерили га на територију Израела. Анкара тражи извињење због недавног израелског напада на турски брод. Вашингтон и УН критикују блокаду Појаса Газе.

Ирски брод "Рејчел Кори", који је пловио ка појасу Газе са стотинама тона помоћи Палестинцима, пристао је у израелску луку Ашдод, након што су се израелски војници укрцали на њега без сукоба с путницима и усмерили га на територију Израела.

Портпарол израелске армије Авитал Либовиц потврдила је да су војници, припадници специјалних снага, чамцима допловили до брода, а нису се спустили хеликоптерима као што се то десило у понедељак у зору, када је према Гази пловио конвој од шест бродова са око 700 пропалестинских активиста.

Либовиц је додала да је до укрцавања дошло након што су се с тим сагласили активисти Покрета слободна Газа на броду.

Израел је очито настојао да избегне крвопролиће које се десило пре неколико дана и нове међународне осуде. Притом је остао на свом становишту да брод не сме да пристане у Гази и да се притисак на Хамас, који контролише то подручје, мора одржати.

Брод "Рејчел Кори", са 1.000 тона помоћи Палестинцима, игнорисао је претходно четири позива Израела да промени курс, истовари свој товар у израелској луци и одлучио да настави пут према палестинској територији.

Од раног јутра пратила су га три израелска борбена брода, када је пришао на неколико десетина километара од Газе која је под блокадом.

ИДФ је прецизирала да су упркос радио поруци послатој броду, организатори помоћи изабрали да игноришу позив да се усидре у (израелској) луци, где би товар могао бити истоварен и пребачен у Газу након инспекције.

У поруци је упозорено да брод улази у војно подручје, уз апел да скрене ка израелској луци. Брод је ипак наставио свој пут ка Гази.

Пресретање ирског брода Хамас сматра пиратским чином и тероризмом. "Израелски злочини неће спречити међународни покрет солидарности да и убудуће у Газу шаље бродове. Једини начин да то престане јесте да Израел укине блокаду тог подручја", рекао је портпарол Хамаса Сами Абу Зухри.

Израел и даље контролише ваздушни простор и територијалне воде Средоземног мора појаса Газе иако се одатле израелска војска повукала још 2005. године.

Блокада неодржива и нелегална

Вашингтон је саопштио да израелска блокада Појаса Газе не може да опстане у облику у ком тренутно постоји и да треба да се изнађу нове процедуре за достављање помоћи том подручју.

"Убрзано радимо са Израелом, Палестинском управом и другим међународним партнерима на развијању нових процедура за испоруку робе и помоћи Гази", саопштио је портпарол Националног савета САД за безбедност Мајк Хамер.

"Садашњи аранжмани су неодрживи и морају се променити. За сада, позивамо све стране да нам се придруже у подстицању одговорних одлука како би се избегли сви непотребни сукоби", додао је Хамер.

Поред тога, портпарол Стејт департмента Филип Кроули је изјавио да "сви желе да се избегне понављање трагичног инцидента" који се догодио у понедељак, када је у нападу израелских командоса на конвој бродова.

И високи комесар Уједињених нација за људска права Нави Пилај рекла је да је израелска блокада Појаса Газе нелегална и да је треба укинути, поновивши позиве за истрагу израелског упада на бродове.

"Међународно хуманитарно право забрањује изгладњавање цивила као метод рата и такође забрањује наметање колективне казне цивилима," рекла је Пилај, нагласивши да стално извештава земље чланице УН да је блокада Газе нелегална и да мора бити укинута.

Пилај је објаснила да чак и када би се доказало да је блокада легална по међународном праву, израелска војна операција против конвоја бродова мора бити анализирана из перспективе обавезе Израела да омогући хуманитарну помоћ Гази.

Анкара тражи извињење 

Истовремено, амбасадор Турске у Сједињеним Државама, Намик Тан, упозорио је у Вашингтону да би Анкара могла да прекине односе са Тел Авивом ако се израелске власти не извине за недавни напад на турски брод, у коме су живот изгубила деветорица Турака и Американац турског порекла.

Власти у Тел Авиву суочене су са бројним осудама у свету после погибије девет хуманитараца у сукобу са израелским командосима, који су у ноћи између недеље и понедељка, силом пресрели њихов конвој у међународним водама.

Обдукциони налази показују да су све жртве страдале од ватреног оружја и да је у њих пуцано чак 30 пута.

Турска од Израела захтева и спровођење истраге, као и укидање трогодишње блокаде у Појасу Газе. Портпарол израелске војске није коментарисао догађај, нити се изјаснио о даљим плановима власти у Тел Авиву.

Тел Авив је дозволио да бродови прођу пет пута, али од тронедељне израелске офанзиве на циљеве Хамаса, започете крајем 2008. године, то више не дозвољава.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво