Израел постаје терет за Америку

Шеф Мосада Меир Даган упозорио да промене на светској политичкој сцени доносе нове невоље Израелу, који се од кључног америчког играча у региону, полако, претвара у баласт. Истовремено, слабљење Америке и однос према Обаминој администрацији проузроковало ерозију војних и дипломатских опција Израела.

Готово јединствена осуда упада израелских командоса на конвој којим су исламски хуманитарци покушали да допреме помоћ Палестинцима у Појасу Газе изазвали је озбиљну забринутост у израелским политичким круговима, пре свега јер је изостанак америчке подршке протумачен као корак уназад у односима са администрацијом Барака Обаме.

"Израел се, полако, од кључног партнера, за САД претвара у терет", рекао је први човек Мосада Меир Даган пред Комитетом за спољну политику и одбрану израелског парламента, Кнесета, нудећи посланицима процену ситуације 24 часа после акције командоса.

Како преносе израелски медији, Даган је упозорио да је константно срозавање америчке моћи током последњих 10 година и у свету општеприхваћена оцена Обамине администрације као слабе у случају да се проблеми морају решити оружјем, озбиљно смањило маневарски простор за израелску војску и дипломатију и "игру учинило једнаком за све".

Даган је, такође, оценио да је прву годину администрације Барака Обаме означио "губитак вредности" заједничких стратешких циљева САД и Израела, а читаво излагање шефа најмистериузније тајне службе на планети у израелским је медијима оцењено као "покататељ нервозе" лидера у Тел Авиву.

"Способност Америке да изведе мере који би, у било којем делу света, промениле ситуацију на терену је у силазној путањи и ова слабост се директно и негативно односи на стратешку моћ Израела", рекао је Даган, а преносе медији у Израелу.

"Сачекајмо да видимо какве ће потезе Америка вући у будућности, посебно после новембарских избора за Конгрес", рекао је шеф Мосада, додајући да би "наметање решења" довело односе између САД и Израела и "екстремну ситуацију".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво