Катастрофалан земљотрес у Кини

Најмање 400 људи погинуло, 10.000 повређено, у снажном земљотресу који је ноћас погодио провинцију Чингхај у Кини. Спасавање преживелих у току, око 900 људи извучено из рушевина.

Серија снажних земљотреса погодила је ноћас планинску област у западној кинеској провинцији Чингхај. Погинуло је више од 400 људи, а многи се још налазе под рушевинама, јавила је кинеска државна телевизија.

Кинеска телевизија преноси да су спасилачке службе, којима помажу и полиција и војници, током дана, успеле да извуку из рушевима више од 900 људи, а у потресу је повређено 10.000 људи.

Влада је одмах одобрила помоћ од 200 милиона јуана (21,5 милиона евра) за помоћ и евакуацију становништа из разорене области.

Земљотрес, јачине 6,9 степени Рихтерове скале, погодио је јужни део провинције, у близини Тибета, затим су уследила још два слабија, саопштио је Амерички геолошки институт.

Према подацима кинеског сеизмолошког завода, први потрес имао је 7,1 степен Рихтерове скале.

Како преносе кинеске агенције, срушено је 85 одсто кућа близу епицентра, путеви су пресечени клизиштима, а телекомуникације су отежане.

"Очекујемо јаке накнадне потресе, у наредних неколико дана. Потрес се догодио у висинском подручју, где је просечна висина 4.000 метара, па је ваздух разређен. Према нашим информацијама, аеродроми и путеви су оштећени што може да отежа спасилачке напоре", рекао је Ли Јун из кинеског сеизмолошког завода.

Војници су послати да спасавају људе из рушевина њихових кућа, рекао је један локални званичник, преноси агенција Синхуа.

Епицентар првог потреса налазио се на 380 километара од рударског града Голмуда, на дубини од 47 километара.

У области где су се догодили земљотреси живи око 80.000 људи. Та трусна област насељена је сељацима и номадима Монголима и Тибетанцима и богата је залихама угља, олова и бакра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво