У Судану протести против суда у Хагу

Више хиљада људи протестовало је у Картуму, због најаве да би Међународни кривични суд могао да изда налог за хапшење суданског председника Омара Хасана ал Башира, због ратних злочина, злочина против хуманости и геноцида почињених у Дарфуру.

Због најављене могућност изручења председика Башира суду у Хагу, демонстранти су шетали улицама суданске престонице и блокирали саобраћај, а крајњи циљ су им биле канцеларије УН.

"Међународни кривични суд ради само оно што му кажу ЕУ, САД и Израел" и "Даћемо наше душе и нашу крв и умрети за Башира" неке су од парола које су узвикивали учесници протеста, који су организовале групе блиске влади.

У време демонстрација одржан је и састанак суданске владе, на коме је договорено да се било какав декрет суда у Хагу неће признати, и да ће влада наставити да примењује свој програм за мир и развој земље.

Тужилац Хашког суда, Луис Морено-Окампо, могао би, према наводима једног високог дипломате, у понедељак , 14. јула, да преда судијама доказе о Башировој кривици за ратне злочине.

Повезане вести:

Оптужница за ратне злочине против суданског председника 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.