Француска забрањује продају алкохола тинејџерима

Француска министарка здравља Розлин Башло, највила је да ће та земља од 2009. године забранити продају и конзумирање алкохола малолетницима на јавним местима.

Број младих, до 25 година, који свакодневно заврше у болници због пијанчења удвостручио се између 2004. и 2007. године, наводи се у недавно спроведеној студији француског Министарства здравља.

"Према резултатима истраживања, скоро половина испитаника млађих од 25 година изјавила је да у току једног ноћног изласка, попије најмање пет чаша алкохола, као и да се то понавља више пута у току једног месеца", рекла је Башлеова.

Министарка је најавила да тренутно ради и на новој забрани која би требало да укине промоцију алкохолних пића, такозвани "хепи ауер" у Француској, током кога посетиоци барова могу да попију колико год желе алкохолних пића за фиксну цену.

Такав облик конзумације алкохола је карактеристичан и за студентске журке које охрабрују "пијанку" као начин забаве, рекла је Башло.

Министарка је објаснила да тренутно постоје такозване "сиве зоне" у продаји алкохола тинејџерима од 16 до 18 година, односно различита правила која зависе од тога да ли се алкохол продаје у бару, клубу или супермаркету.

Њена идеја је да се свим особама испод 18 година забрани продаја алкохола било где у Француској.

Министарка Башло је такође најавила да ће ове мере ступити на снагу од 2009. године и да ће бити праћене јаком маркетиншком кампањом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво