Читај ми!

Алфредо Коспито, човек због ког су анархисти покренули нападе широм Европе

Италијанска влада подигла је на највиши ниво надзор и заштиту државних институција након вишедневних напада и акција припадника анархистичког покрета који се сукобљавају са полицијом, бацају Молотовљеве коктеле и нападају дипломатска представништва Италије у другим европским земљама.

У Италији је на снази аларм због терористичких напада анархиста повезаних са случајем Алфреда Коспита који је у затвору, у режиму "41 бис". То је изузетно тежак облик затвора, у коме затвореник нема никакве контакте са другим затвореницима, а и контакти са чуварима су сведени на минимум. Под видео-надзором је 24 часа, и практично је у потпуној изолацији.

Коспито је припадник Неформалне анархистичке федерације, а његови следбеници траже да не буде више подложан затвору "41 бис". Педесетпетогодишњи анархиста из Торина већ три месеца штрајкује глађу, те су интензивирали протесте у многим градовима и нападе на италијанска дипломатска представништва у Европи.

"Не дира се '41 бис'. А што се здравственог стања затвореника тиче, могу да вам гарантујем да се о томе води рачуна, и то на најбољи начин на који таква помоћ може да му буде пружена у Италији. Он је под константним надзором када је реч о здрављу, било да је реч о Коспиту или Месини Денару или било коме другоме, њихово здравствено стање је за нас апсолутни приоритет", наводи Карло Нордио, министар правде Италије.

Коспиту прети доживотна робија

Алфредо Коспито се налази у затвору са максималним обезбеђењем јер је извршио атентате на италијанске припаднике реда, као и на менаџера компаније "Ансалдо нуклеаре". У затвору ће остати још 20 година, а прети му и доживотна робија. 

Ових дана се у Италији воде полемике око тога да ли је затворски режим "41 бис" против основних људских права и претеран у случају Коспита, јер он нема везе са мафијом како тврди италијанска левица. Али, италијанска влада сматра да је управо због нереда који ескалирају у Италији оваква врста затвора оправдана и не одустају од тога да Коспито остане у изолацији.

Напади на италијанска дипломатска представништва у Европи 

Последњих дана ескалирао је сукоб са полицијом и нападнута су дипломатска представништва Италије у Европи, од Барселоне до Берлина. Запаљен је један репетитор у Торину, послате су претње судијама, као и коверте са мецима директору листа Тирено са реченицом: "Ако Коспито умре, судије су наша мета и запалићемо затворе".

"Могу само да кажем да држава не може да се плаши оних који желе да је спрече да ради свој посао", наводи Ђорђа Мелони, премијерка Италије.

Највећа опасност у Торину, Болоњи и Ливорну 

У Италији, анархо-устанички покрет, који се одликује управо својим посебно насилним средствима деловања, представља највећу терористичку претњу за нацију. Припадници ових покрета се слажу да је укидање моћи државе неопходан услов и циљ друштвене еволуције који води ка нехијерархијском друштву.

Експерти за антитероризам у Италији сматрају да језгро ових покрета чини око 150 особа и неодређени број симпатизера. Највећа опасност је у Торину, Болоњи, Ливорну и на североистоку земље. Међутим, са доласком Коспита у милански затвор, и тај град би могао да постане епицентар протеста и нереда.

Постоји такође и реална опасност да се нереди прошире на целу Европу и остатак света.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво