Читај ми!

Индонезија, затвор за секс пре брака

Парламент Индонезије усвојио је кривични законик који забрањује полне односе изван брака и за то дело предвиђа казну затвора до једне године. Тај закон представља део правних промена за које критичари кажу да поткопавају грађанске слободе у трећој по величини демократији на свету, преноси Ројтерс.

Нове одредбе, које ће важити за Индонежане и странце забрањује и заједнички живот парова пре венчања.

Донет је уз подршку свих политичких партија и упркос упозорењима пословних група да би то могло да уплаши туристе и нанесе штету инвестицијама. 

Међутим, закон неће ступити на снагу три године како би се омогућила израда прописа.

Тренутно, Индонезија забрањује прељубу, али не и полне односе пре брака.

Законик укључује забрану црне магије, вређање председника или државних институција, ширење ставова против државне идеологије, и организовање протеста без обавештења. 

Критичари сматрају да се нови закони могу користити за контролу морала у највећој нацији на свету са муслиманском већином, у којој се, како наводи Ројтерс, бележи пораст верског конзервативизма последњих година.

Маулана Јусран, замениk шефа одбора туристичке индустрије Индонезије рекaо је да је нови закон "потпуно контрапродуктиван" у тренутку када су привреда и туризам почели да се опорављају од пандемије. 

"Хотели или било који смештајни објекти су као други домови за туристе. Ратификацијом овог кривичног законика, хотели су сада проблематична места", рекао је Јусран.

Посланици су поздравили усвајање кривичног законика, док су противници истакли одредбе за које кажу да ду друштвено регресивне, да обуздавају слободу говора и да ће представљати "огромно назадовање" у демократским слободама после пада ауторитарног лидера Сухарта 1998.

Ревидирање кривичног законика разматра се још од 1945. године, када је Индонезија прогласила независност од Холандије. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво