Читај ми!

Дачић у Лондону: Три речи кључне када се говори о искорењивању сексуалног насиља у зонама сукоба

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Лондону, на конференција Иницијативе о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба, да су три речи кључне када се говори о системском деловању на искорењивању узрока тог гнусног феномена - превенција, кажњавање и едукација.

У Лондону је у току конференција Иницијативе о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба. Представници седамдесет земаља разговарају како да поспеше међународни правни одговор на ту врсту злочина.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић учествовао је на пленарној седници, посвећеној превенцији.

Поручио је да Србија посвећује огромну пажњу тој теми и сматра да, ако има и једног случаја и иједне жртве сексуалног насиља, то мора да буде процесуирано управо због тога да се такви злочини никада не би поновили.

"Са друге стране, сведоци смо и бројних манипулација на ту тему, нарочито везано за број жртава, за националну припадност, религиозну припадност. Сматрамо да је то изузетно штетно и да пре свега унижава жртве", истиче Дачић.

Три речи су, како је нагласио, кључне када се говори о системском деловању на искорењивању узрока тог гнусног феномена - превенција, кажњавање и едукација.

"Још један важан сегмент укупног деловања би требало да буде оснаживање жртава и њихово охрабривање да злочине пријаве. Према искуствима Србије, показало се да су за наше грађане, који су били жртве сексуалног злостављања током сукоба у бившој Југославији, важне биле мере заштите сведока, у чему је значајан допринос дала служба за помоћ и подршку сведоцима, која је жртвама све време пружала охрабрење и све видове подршке", рекао је Дачић.

На маргинама дводневног скупа, шеф српске дипломатије разговарао је са једним од организатора Конференције, лордом Ахмедом од Вимблдона.

Разговарао је и са британским министром за Европу Лиом Дохертијем, који ће у децембру посетити Београд у оквиру године обележавања 185. годишњице дипломатских односа Британије и Србије.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво