Читај ми!

Брисел у клинчу са ценама енергената, платформа за куповину гаса отворена и за Србију

Европски лидери на дводневном самиту у Бриселу расправљају о смањењу огромних цена енергената за грађане и привреду. Међу предложеним мерама је замрзавање цене гаса, али о томе још нема јединственог става.

Како вратити цене гаса и електричне енергије на подношљив ниво? Европска комисија ставила је пред лидере ЕУ серију конкретних предлога, али договор о томе неће бити једноставан.

Петнаест земаља чланица тражи ограничење цене увозног гаса без обзира одакле долази. Немачка, Холандија и други се противе, тврдећи да би замрзавање цена могло да доведе до несташице гаса.

"Политички одређена цена носи ризик да се продавци окрену другим тржиштима, а Европа добије мање, уместо више гаса", сматра немачки канцелар Олаф Шолц.

Према његовим речима, Брисел треба да се координира са другим купцима као што су Јапан и Јужна Кореја kao и са произвођачима у Америци и Норвешкој, јер је њима у интересу да Европа може да плати за гас.

Иберијски модел

Комисија је предложила "динамично ограничење цена" које би се прилагођавало тржишту. На столу је и ограничење цене гаса који се користи за производњу електричне енергије, модел који је оборио цене струје у Шпанији и Португалу.

Релативно топли октобар и смањене потражња струје и гаса донекле су ублажиле цене у Европи и унеле нешто оптимизма пред зиму, али то је и даље од жељеног нивоа уз много неизвесности како се ће ствари одвијати даље.

"Неће бити лако, али предложене мере могу да донесу обарање цена, смањење потрошње и сигурност у снабдевању. Важно је да делујемо јединствено, како бисмо заштитили грађане, привреду и јединствено европско тржиште", истиче председник Европског савета
Шарл Мишел.

Европска комисија предложила је и да се за наредну сезону складишта гаса попуне делимично кроз заједничку куповину гаса. Та платформа за набавку отворена је и за Србију и Западни Балкан.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво