Читај ми!

Раиси обишао универзитет у Техерану, група студенткиња му узвикавала "губи се"

Група студенткиња у Техерану су, током посете иранског председника Ебрахима Раисија њиховом универзитету, узвикивале "губи се", тврде активисти. Раиси је током посете осудио демонстрације које, због смрти Махсе Амини у притвору, трају већ три недеље.

Демонстрације које се одржавају широм Ирана ушле су у четврту недељу, а председник Раиси се обратио професорима и студентима Универзитета Алзахра у Техерану, рецитујући песму у којој је "изгреднике" упоредио са мувама, пренео је Ројтерс.

"Замислили су да могу да постигну своје зле циљеве на униврезитетима. Наши ученици и професори су, без њиховог знања, будни и неће дозволити непријатељу да оствари своје зле циљеве", пренела је државна телевизија.

На снимку објављеном на Твитеру приказано је како група студенткиња узвикује "Раиси, губи се" када је председник посетио кампус.

Ирански патолог је у извештају навео да Махса Амини, која је преминула 16. септембра, није умрла од удараца у главу и удове већ због престанка рада више органа узрокованог церебралном хипоксијом, известила је јуче агенција ИРНА.

Смрт Махсе Амини покренула је протесте у Ирану и акције подршке борби за права жена широм света. Групе за људска права кажу да је од почетка протеста пре три недеље више од 150 људи убијено, стотине повређено и хиљаде ухапшено од стране снага безбедности које су се супростављале протестима.

Аминијеву је морална полиција ухапсила у Техерану, у који је дошла да посети родбину, због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба.

Борба иранских власти против неправилног ношења хиџаба почела је убрзо након Исламске револуције 1979. године.

Санкције за неношење хиџаба и оштрина којом се борило против кршења правила одевања зависили су од тога ко је на власти.

Под влашћу садашњег председника Ебрахима Раисија уведене су надзорне камере како би се написале казне женама које су прекршиле правила и како би биле позване на "консултације" - затворска казна на коју иде сваки Иранац или Иранка који доведе у питање ношење хиџаба.

Ове нове рестрикције довеле су и до нових хапшења, али су изазвале и бунт код жена које објављују своје фотографије и снимке без хиџаба на друштвеним мрежама. Овакви потези су се умножили од смрти Махсе Амини.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво