Читај ми!

Норвешки Комитет: Нобелова награда за мир није рођендaнска порука Путину

Председавајућа Норвешком Нобеловом комитету Берит Реjс Андерсен изјавила је да Нобелову награду за мир која је данас додељенa не треба посматрати као одговор руском председнику Владимиру Путину на његов рођендан. Како је навела, овогодишња награда додељена је онима који се за мир залажу и није усмерена против било кога.

Берит Реjс Андерсен, на питање новинара да ли је избор добитника којима је данас додељена Нобелова награда за мир врста поруке Владимиру Путину на његов 70. рођендан, изјавила је да се не сме посматрати на тај начин.

"Овом наградом се не обраћамо Путину, нити за његов рођендан, нити у било ком другом смислу, осим што његова влада, као и влада у Белорусији, представља ауторитарну која потискује активисте за људска права. Пажња коју је Путин привукао на себе, а која је релевантна у овом контексту, односи на гушење организација цивилног друштва и заговорника људских права. То је нешто на шта желимо да укажемо наградом", објаснила је она.

Истакла је и да Нобелов комитет "увек награђују некога за нешто, те да награде нису против некога".

Норвешки Нобелов комитет доделио је овогодишњу Нобелову награду за мир активисти из Белорусије Алешу Бјаљацком, руској организацији за људска права "Меморијал" и украјинској организацији "Центар за цивилне слободе".

Алеш Бјаљацки је оснивач белоруског Центра за људска права "Весна", који је основан 1996. године, као одговор на Лукашенково брутално гашење уличних протеста.

Украјински центар за цивилне слободе једна је од водећих украјинских организација за људска права. Центар је основан 2007. године, када су представници организација бивших земаља СССР-а одлучили да формирају прекогранични центар за подршку у Кијеву.

Руска организација за људска права "Меморијал" затворена је раније ове године. Више од 30 година радила је на разоткривању прича милиона невиних људи који су погубљени, заробљени или процесуирани током совјетске ере.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво