Читај ми!

Бројеви телефона британске премијерке и министара продају се на интернету

Бројеви мобилних телефона британске премијерке Лиз Трас и 25 њених министара продају се на интернету, открива дневник "Мејл он Сандеј".

Њима се може приступити на сумњивом америчкон сајту који наплаћује само 6,49 фунти за приступ информацијама, за које сајбер стручњаци упозоравају да би Кина и Русија могле да их користе за шпијунирање високих владиних личности.

Бројеви телефона и други лични подаци Лиз Трас, министра финансија Квасија Квартенга, министра одбране Бена Воласа, министра спољних послова Џејмса Клеверлија и министарке унутрашњих послова Суеле Брејвмен су међу онима који су наведени на сајту.

Број телефона лидера лабуриста сер Кира Стармера је, такође, на сајту.

Уочи конференције Конзервативне странке, министри су синоћ са саветницима за националну безбедност процењивали претњу, након што их је Министарство безбедности упозорило да су и њихове имејл адресе и лозинке откривене.

Канцеларија владе је саопштила да је у току истрага и да су неке од информација старе.

Међутим, Министарство безбеднсоти је потврдило да су међу њима подаци о 26 актуелних телефонских бројева чланова кабинета, укључујући и број премијерке Трас.

Бивши британски обавештајац синоћ је оценио ситуацију шокантном и упозорио да би се до приватних информација могло доћи уз помоћ софтвера који убацује вирус у телефон путем текстуалне поруке.

Претплатници америчког сајта, коју "Меил он сандеј" не жели да открије, могу једноставно да траже било коју информацију тако што ће укуцати нечије име.

Сајту је потребно само неколико секунди да прође кроз податке украдене у сајбер нападима који датирају више од једне деценије.

Сајт тврди да има више од 14 милијарди фајлова "компромитоване садржине" у својој бази података која се може претраживати.

Људи који стоје иза сајта остају мистерија.

На сајту је наведен телефонски број који звони, али се нико не јавља, док се канцеларија налази у Лас Вегасу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво