Читај ми!

Иран, масовним протестима се придружили и студенти

У трећој недељи демонстрација изазваних смрћу младе Иранке Махсе Амини током полицијског притвора, окупили су се студенти на универзитетима широм Ирана. Пријављени су и протести у иранским регионима насељеним Курдима.

Протести изазвани смрћу двадесетдвогодишње Махсе Амини из Иранског Курдистана, прерасли су у највеће демонстрације против иранских клерикалних власти од 2019. године у којима су животи изгубиле десетине људи широм земље, преноси Ројтерс.

У објавама на друштвеним мрежама приказани су данашњи протести на бројним универзитетима, укључујући и универзитет у главном граду Техерану.

Студенти захтевају да се ослободе њихове колеге притворене у претходним протестима, али на сајту иранске владе је објављено да је већина притворених студената пуштена.

Протести у Ирану избили су након што је преминула Махса Амини, четири дана након што су очевици оптужили полицајце да су је приликом хапшења претукли. 

Полиција је, међутим, негирала тврдње да је претучена, уз образложење да јој је позлило док је чекала у реду са осталим притвореним женама. 

Амини је ухапшена у Техерану, у који је дошла да посети родбину, због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба.

Полиција је саопштила да је после привођења умрла од "изненадног" срчаног удара. Њена породица и групе за људска права захтевају хитну истрагу.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво