Пјонгјанг испалио две балистичке ракете уочи посете потпредседнице САД Јужној Кореји

Северна Кореја испалила је две балистичке ракете кратког домета са своје источне обале, само дан пре него што би потпредседница САД Камала Харис требало да стигне у Сеул, саопштила је војска Јужне Кореје.

Јапанска обалска стража такође је пријавила сумњиву пробу балистичке ракете, али не наводи где је пала.

Ракете су у лансиране из области Сунан у Пјонгјангу, престоници Северне Кореје, између 18.10 и 18.20 часова. Прелетеле су око 360 километара, достигавши висину од 30 километара, саопштио је заједнички штаб Јужне Кореје, додајући да је детаљна анализа у току.

Савет за националну безбедност Јужне Кореје одржао је хитан састанак и осудио тест, обећавајући да ће наставити да гради "огромне" капацитете за одвраћање Северне Кореје, саопштила је канцеларија председника Јун Сук Јеола у одвојеном саопштењу.

Севернокорејски државни медији нису помињали извештаје о најновијим лансирањима, али је њен лидер Ким Џонг Ун рекао да је њен развој нуклеарног оружја и пројектила намењен да одбрани Северну Кореју од претњи САД.

Лансирање балистичких ракета уследило је два дана након што су Јужна Кореја и америчке снаге покренуле војну вежбу у водама код источне обале Јужне Кореје у којој је учествовао носач авиона.

Северна Кореја је у недељу испалила још једну балистичку ракету ка мору код своје источне обале.

Бела кућа је објавила да ће америчка потпредседница Камала Харис, током боравка у Јужној Кореји, посетити сутра демилитаризовану зону која раздваја корејско полуострво

Та посета, како се наводи, наглашава "ангажман САД везано за претњу коју по Сеул представља Северна Кореја", а потпредседница Харис одаће почаст "заједничкој жртви" десетине хиљда америчких и корејских војника који су се заједно борили у Корејском рату.

Посета америчке потпредседнице долази неколико дана након што је Северна Кореја испалила балистичку ракету ка мору и тренутку када се страхује да ће Пјонгјанг извршити нови нуклеарни тест, пошто су покушаји администрације председника Џозефа Бајдена да ступи у контакт са севернокорејским вођом Ким Џонг Уном пропали.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво