Читај ми!

Осујећена отмица белгијског министра правде

Холандска полиција ухапсила је четири мушкарца осумњичена за учествовање у планирању отмице белгијског министра правде Винсента ван Куикенборна.

У петак је полиција у Холандији лишила слободе тројицу холандских држављана осумњичених за ово дело, неколико дана након што је испред куће Ван Куикенборна пронађен аутомобил у коме се налазило оружје, преноси Би-Би-Си.

Холандска полиција је у недељу ухапсила четвртог мушкарца (21), такође холандског држављанина.

Белгијски медији су известили да су у возилу испред куће коју министар дели са супругом и сином пронађени калашњикови и две флаше бензина у возило регистрованом у Холандији.

Министар је од тада под строгим полицијским надзором након "озбиљне претње", саопштио је у суботу званичник белгијског Савезног тужилаштва.

У саопштењу се наводи да су "прошле недеље обавештени о могућој опасности" по безбедност политичара и да то схватају веома "озбиљно" и додају да су покренули званичну истрагу.

Тачни детаљи претње остали су нејасни, наводи британски јавни сервис.

Белгијски медији извештавају да је реч о покушају отмице, а неки повезују заверу са криминалним групама умешаним у трговину наркотицима.

Тужилаштво није потврдило ове детаље.

Ван Куикенборн је у објави на Фејсбуку написао да неће учествовати у планираним догађајима у наредним данима.

Он је рекао да свако ко ради на борби против организованог криминала зна ризике и да ће наставити да води истрагу против криминалних група енергичније него раније.

"Да будем јасан, људи који стоје иза овога постижу супротно од онога што намеравају. То јача моје уверење да морамо да наставимо да се боримо", изјавио је Ван Куикенбор и додао да се криминалци осећају сатераним у ћошак.

Белгијски премијер Александер Де Кру рекао је да су претње попут отмице министра правде "потпуно неприхватљиве".

"Нећемо дозволити никоме да нас застраши", поручио је да Де Кру.

Белгија је последњих недеља предузимала веће кораке у борби против организованог криминала, најављујући план који локалним властима даје више слободе да се боре против насиља.

У прошлогодишњем извештају Евуропола, Белгија и Холандија су наведене као "епицентар тржишта кокаина у Европи", наводи Би-Би-Си.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво