Читај ми!

Нереди испред амбасаде Ирана у Лондону, петоро ухапшено

Насилни улични протести избили су испред иранске амбасаде у Лондону, због чега је ухапшено петоро демонстраната, док је полиција засута камењем, јавља АП.

Велика група људи се окупља целе недеље испред у знак протеста због смрти младе Иранке Махсе Амини 16. септембра у полицијском притвору, ухапшене јер је кршила правила око ношења хиџаба.

Лондонска полиција је саопштила да је "значајна група" дошла да изазове нереде и потврдила да је појачање позвано када су демонстранти покушали да пробију кордон и утрче на територију амбасаде.

Више полицајаца је повређено у нередима, али нико озбиљно, док је ухапшено неколико људи због насиља.

Иранска полиција је раније саопштила да је Махсе Амини преминула од срчаног удара док је чекала саслушање у притвору, те да није малтретирана. Њена породица, међутим, сумња у тај извештај.

Иранско министарство спољних послова саопштило је у суботу да је позвало британског амбасадора у Терехану Сајмона Шерклифа на разговор. Протести због смрти Амини су се проширили у најмање 46 градова и села у Ирану.

Иран сматра да се поједини страни медији који извештавају о протестима мешају у унутрашња питања те земље, као и да раде против иранског суверенитета.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво