Читај ми!

Алабама, вене стопирале извршење смртне казне

Званичници Алабаме отказали су убризгавање смртоносне инјекције човеку осуђеном за пуцњаву и убиство три особе на радном месту 1999. године због бриге о времену и проблема са приступом венама осуђеника.

Комесар за поправне казне у Алабами Џон Хам рекао је да је држава зауставила заказано погубљење Алана Милера након што су утврдили да смртоносну инјекцију не могу да му убризгају пре истека рока у поноћ. Службеници затвора су ту одлуку донели око 23.30 часова по локалном времену.

Одлагање у последњем тренутку уследило је скоро три сата након што је амерички Врховни суд отворио пут за почетак погубљења.

"Због временског ограничења због кашњења судског поступка, извршење је прекинуто када је утврђено да се венама осуђеног затвореника не може приступити у складу са протоколом", рекао је Хам.

Хам је навео да је "приступ венама трајао мало дуже него што су очекивали". 

Милер је враћен у ћелију у затвору у јужној Алабами.

До прекидања погубљења Артура Милера дошло је након што је у јулу требало више од три сата да се започне са извршењем смртне казне над Џоом Нејтаном Џејмсом, јер је било потешкоћа да се успостави интравенска линија.

Милер, је осуђен на смрт након што је осуђен за убиство три особе 1999. године.

Група за борбу против смртне казне саопштила је да је ситуација са Милеровим покушајем смртоносне ињекције звучала слично другим "погрешним" погубљењима. 

Судије су одлуком 5-4 укинуле забрану, коју је издао савезни судија, а оставио је на снази 11. окружни апелациони суд САД, која је блокирала даље Милерово погубљење.

Милерови адвокати саопштили су да је држава изгубила папирологију која захтева да се његово погубљење спроведе уз помоћ азотне хипоксије, методе која му је легално доступна, али никада раније није коришћена у САД. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво