Читај ми!

Профитери од кризе - залагаонице у Немачкој

Све више људи у Немачкој скупља свој последњи новац како би могли да плате све веће рачуне за струју и гас или храну. И све чешће они којима је новац хитно потребан, одлазе у залагаонице.

Онај ко жели да зна каква је тренутна економска ситуација у Немачкој, треба само да преброји колико муштерија има Николаус Боде. Правило је врло једноставно: ако у залагаоници у Зигбургу нема великих гужви, ситуација у земљи је добра. Али када људи почну да долазе у великом броју, то онда указује на кризу.

Овог септембра Боде има посла преко главе. То значи да је ситуација у Немачкој озбиљна. "Залагаоница је показатељ - људи долазе када је велика незапосленост или када постоје озбиљни економски проблеми", каже Боде.

Раније је водио поступке принудне продаје некретнина, а 1994. године се, заједно са оцем, осамосталио, отворивши залагаоницу у центру Зигбурга, градића са 40.000 становника у покрајини Северна Рајна-Вестфалија.

Он, дакле, већ скоро три деценије мери економски пулс земље. То што се тренутно дешава у немачкој, за њега, као бизнисмена, заправо је добро. Али Боде је озбиљно забринут.

"Тренутно код мене долази веома много старијих људи, али и средња класа. То раније није био случај. Имам веома много нових муштерија. Поред сталних муштерија, долазе и људи чији приходи веома варирају. И примаоци социјалне помоћи који, на пример, морају да премосте време до наредне исплате."

Скоро све муштерије залог добију назад

Залагаоница Николауса Бодеа, једна је од 250 приватних залагаоница у Немачкој. То је, може се рећи, један од најстаријих заната у Немачкој. Прва залагаоница основана је у Хамбургу пре скоро пола миленијума, тачније 1560. године.

Принцип рада је следећи: људи у залагаоницу доносе драгоцене предмете и за њих добијају одређене суме новца. Обично имају рок од три месеца да врате дуг, који прате камате и накнаде. Класичан пример изгледа овако: за комад накита Боде муштерији у готовини исплати 400 евра, а муштерија је у року од три месеца дужна да плати Бодеу 448 евра. У супротном се драгоцени предмет продаје на аукцији.

"Стопа откупа код мене је 96 одсто. Скоро сви поново подижу заложени предмет, јер он вреди више него што ми дајемо за њега. Ми позајмљујемо само део његове вредности, а људи тај предмет желе да задрже, јер би га у супротном директно продали. Суштина је у томе да се добије брз кредит, а да се залог не изгуби. За продају драгоценог предмета добија се више новца, али је он онда заувек изгубљен", објашњава Боде.

Прстење, огрлице, Ролекси - понекад чак и животиње

Девет од десет драгоцености које заврши у сефу Николауса Бодеа је накит. Али, као залог је добијао и моторну јахту, рингишпил, па чак и коња. Тренутно избегава да прими техничке уређаје, попут паметних телефона, јер је губитак вредности превелики.

Шта залагаонице чини толико привлачним, посебно у временима кризе? За многе људе то је не само најлакши, већ и једини начин да дођу до новца. Нису потребни документи о кредитној способности, нису потребне потврде о примањима, нема непријатних питања. Довољна је само лична карта.

"У банци добијате зајам на основу личне кредитне способности, тако да морате да докажете да имате одговарајућа примања и све се проверава. Залог је у банци секундаран, док је у залагаоници управо супротно", каже Боде и додаје. „Међутим, залагаоница није ту да нуди дугорочно финансирање, за то је једноставно прескупа и непрактична. Она је ту да би се у неко догледно време решили проблеми ликвидности, који се изненада појављују."

Имиџ залагаоница се поправио

"Готовина одмах - озбиљно, дискретно и компетентно", стоји на Бодеовој интернет-страници. Дискреција је нарочито важна, што значи да Боде своје муштерије не поздравља на улици, како их не би довео у неугодну ситуацију. Све у свему, имиџ залагаоница последњих година знатно се поправио, а залагаонице за аутомобиле, у међувремену су део свих великих градова.

Николаус Боде се присећа почетака: "Људи су се много више стидели да долазе код мене. Пратио нас је и лош глас: прљав посао, по неким двориштима, с блиндираним стаклом. То се променило. Многе залагаонице попут моје, сада се налазе у пешачким зонама."

Велика навала очекује се наредних недеља и месеци

Чак ни удружења потрошача више не гледају толико критички на залагаонице. Ипак, такви кредити би требало да буду само краткорочно решење и последњи корак, у случају када ништа друго не функционише, упозоравају стручњаци. Проблеми с дуговима не могу дугорочно да се реше заложеним предметом - то је само краткорочно решење, с релативно високом накнадом.

Али све то тренутно не спречава студенте да дођу у залагаоницу Николауса Бодеа. И једна група студената који живе заједно код њега је потражила брзо и краткорочно решење, како би могли да плате рачун за струју. Пред Бодеовим очима се чак повела и дискусија о томе чији рачунар троши највише струје - како би се у складу с тим одредио залог.

Николаус Боде то види као увод у оно што ће уследити наредних недеља и месеци: "Када стигну коначни рачуни за струју и када буду неопходне доплате, очекујем овде велики прилив људи. Заплена ће бити све више, јер људи једноставно више неће моћи да плаћају своје рачуне ."

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво