Читај ми!

Краљица Елизабета Друга сахрањена у Виндзору

Британска краљица Елизабета Друга сахрањена је данас у замку Виндзор. "Сахрани века" британског монарха, чија је владавина трајала 70 година, присуствовало је више од 500 званичника. Стотине хиљада људи последњи пут се опростило од краљице. Након црквене церемоније у Вестминстерској опатији, лафет са ковчегом је централним градским улицама пренет до Велингтоновог славолука одакле је аутомобилом превозен у Виндзор. У Виндзору је служено приватно опело, након чега је ковчег положен у краљевску крипту у Капели светог Ђорђа. Коначан чин сахране обављен је нешто касније током приватне церемоније у присуству породице.

Сахрани краљице Елизабете присуствовало 500 шефова држава или влада, међу којима и краљеви, јапански цар, шеици, султани. Србију је представљала премијерка Ана Брнабић. Породицу Карађорђевић представљао је принц Александар.

Они су синоћ присуствовали званичном пријему који је приредио краљ Чарлс Трећи, у Бакингемској палати.

Краљица Елизабета Друга преминула је у четвртак, 8. септембра у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу. У тренутку када је краљица умрла, трон је наследио принц Чарлс.

Два дана касније, Чарлс Трећи и формално је проглашен новим британским краљем на церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону.

Британци су се последњих десет дана опраштали од краљице. Ковчег са телом је од летње резиденције у Балморалу, где је преминула, пренет у Лондон где су грађани у километарској колони чекали да јој одају последњу пошту.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво