Читај ми!

Зашто земље Југоисточне Азије нису вољне да се придруже санкцијама Русији

Многољудне земље Југоисточне Азије из економских и војнополитичких разлога нису вољне да се придруже оштрим економским санкцијама Запада према Москви.

На руски напад на Украјину, САД и њени савезници на Западу и Истоку, чланице НАТО-а и Квадрилатералног форума (са изузетком Турске, односно, Индије), реаговали су релативно уједињено оштрим санкцијама, али су државе ван тих војнополитичких блокова остале уздржане у односу на позив Вашингтона да економски и политички изолују Русију.

Медији у Источној Азији јављају да многољудне државе Југоисточне Азије, Вијетнам, Мјанмар и Тајланд ради обуздавања инфлације и убрзавања опоравка од тешкоћа проузрокованих пандемијом ковида желе да наставе економску сарадњу са Москвом упркос притисцима са Запада.

Вијетнам традиционално има одличне односе са Москвом, не само због њене политичке и материјалне подршке током суровог рата против САД у тој земљи на Индокинеском полуострву, већ и због чињенице да Ханој, због територијалних спорова и мноштва историјских трзавица са суседном Кином, треба моћног и поузданог војнополитичког партнера (члана Савета безбедности УН) какав је Русија.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров посетио је Ханој у јулу, где су две стране договориле интензивирање економских односа. Вијетнамска влада ће увести велике количине пшенице из Русије.

Вијетнам у Русију извози машине, одећу, рибу и воће, а, поред пшенице, увози кукуруз, нафту, гас, метале и месо.

Истог месеца генерал Мин Аунг Хлаиг, вођа војне владе Мјанмара, посетио је Москву и потписао споразум којим је та, од стране Запада и азијских савезника САД политички и економски изолована земља, почела набавку руске нафте. Он се тада састао и са руским званичницима из области нуклеарне и наменске индустрије.

Мјанмарски лидер је и почетком овог месеца учествовао на Источном економском форуму у Владивостоку, обезбедивши нове количине дизел горива, које ће његова земља платити у рубљама. За власти у Мјанмару је важно да увозом руске нафте која се продаје по мањим ценама од оних које важе на светским берзама умањи инфлацију и тако ублажи незадовољство становништва у условима политичке нестабилности и унутрашњих сукоба.

Аналитичари у Југоисточној Азији сматрају да је војна влада у Мјанмару заинтересована за то да коришћењем ваздушне премоћи укроти оружану побуну политичке опозиције и устанке више етничких мањина, те истворемено умањи политичку и логистичку зависност од моћног суседа Кине набавком руске војне опреме.

Мјанмар већ поседује руске авионе "МиГ-29" и "ЈАК-130", те је, сматра се, недавно купио и шест ловаца бомбардера "СУ-30", чија је испорука, наводно, већ почела.

Састанак генерала Мина са представницима "Росатома" у јулу могао би да значи и да бивша британска колонија која има 57 милиона становника планира изградњу нуклеарне централе.

И традиционални амерички савезник за наставак економске сарадње с Москвом

Туристичка организација Тајланда, капиталистичке земље која је у комунистичком окружењу деценијама војнополитички нагињала ка Вашингтону, објавила је да ће од октобра бити поново успостављени раније замрзнути летови руске авио компаније "Аерофлот" ка међу страним туристима популарном јужном острву Пукет.

За будистичку краљевину од 70 милиона становника то је посебно важно, јер су у јануару и фебруару ове године, пред почетак непријатељстава у Украјини, управо Руси били најбројнији страни туристи - Тајланд сада жели да угости чак милион руских грађана до истека ове године.

Такође, захваљујући недавном обухватном споразуму, очекивало се да укупна економска размена између Бангкока и Москве следеће године достигне десет милијарди долара, што би било четири пута више него у 2021 и што је још један циљ којег, чини се, војне власти у Бангкоку које трпе критике Запада због недостатка демократичности, не желе да се одрекну.

Иначе, Тајланд је један од највећих светских произвођача возила, те у Русију извози аутомобиле, камионете, гуме и делове. Храна, попут воћа и пиринча, је још једна важна ставка у тајландског извозу, док та пространа држава југоисточне Азије из Русије углавном набавља сирову нафту, угаљ, ђубрива и метале.

Треба напоменути и да Удружење земаља Југоисточне Азије АСЕАН није колективно осудило интервенцију Русије у Украјини и да је од десет земаља чланица једино град-држава Сингапур увео санкције Москви. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво