Читај ми!

Чарлс и формално проглашен за краља, сахрана краљице Елизабете Друге 19. септембра

Чарлс Трећи и формално је проглашен новим британским краљем на данашњој церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону.

Чарлс, син британске краљице Елизабете Друге, која је преминула у четвртак, данас је и формално проглашен за краља на састанку Савета за приступање.

Састанак Приступног савета, церемонијалног тела, почео је у 10 часова по локалном времену и имаo je два дела – проглашење новог монарха и потписивање заклетве новог суверена да ће чувати Шкотску протестантску цркву.

Пени Мордон, лорд председница Тајног савета, званично је објавила смрт краљице Елизабете Друге, а затим је прочитана декларација.

Декларацију којом је Чарлс потврђен за краља потписали су између осталих – премијерка Велике Британије Лиз Трас, чланови Тајног савета – принц престолонаследник Вилијам и краљица пратиља Камила. 

Церемонија се након тога преселила у Собу престола где су се чланови Савета састали са новим краљем који је положио заклетву.

Краљ Чарлс је током церемоније дао наредбу да дан краљичине сахране буде државни празник.

Након састанка, Главна прокламација којом је Чарлс проглашен сувереном је прочитана са балкона у Сент Џејмс палати. Краљевски оркестар је свирао химну "Боже, чувај краља", а у част ступања на престо краља Чарлса Трећег испаљена је и почасна паљба у Хајд парку и са Лондонског торња.

Током дана предвиђено је и да парламент положи заклетву краљу и изрази му саучешће због смрти мајке, досадашње краљице Елизабете Друге, а предвиђено је да нови краљ прими након тога председницу владе и главне министре.

Краљица Елизабета Друга, британски монарх чија је владавина најдуже трајала, преминула је у четвртак у Балморалу у 96. години, после 70 година на трону.

Њен син и наследник престола, краљ Чарлс Трећи, обратио се нацији у петак и опростио од краљице Елизабете Друге.

"Хвала ти за љубав и посвећеност нашој породици и породици народа којима си служила тако марљиво све ове године", рекао је он.

Она је била инспирација и пример мени и целој мојој породици, дугујемо јој највише од срца као што свака породица дугује њеној мајци, због њене љубави, наклоности, вођства, разумевања и примера", рекао је краљ.

Објавио је и да ће његов син и наследник престола, принц Вилијам, и његова супруга Кетрин, постати принц и принцеза од Велса.

"Он ће ме наследити као војвода од Корнвола и преузеће одговорност за Војводство од Корнвола, које сам ја носио више од пет деценија", рекао је нови краљ.

Краљ се претходно насамо састао са премијерком Лиз Трас у Бакингемској палати у петак после подне, што је била једна од његових првих уставних обавеза као монарха.

Премијерка Лиз Трас, коју је краљица Елизабета Друга именовала у уторак, рекла је да је владарка била темељ модерне Велике Британије, који је "обезбедио стабилност и снагу која нам је била потребна". 

Најдубљу тугу изразио је и архиепископ од Кентерберија Џастин Велби, духовни вођа Енглеске цркве, где је британски монарх у служби гувернера.

Лидери држава широм света – председник САД Џозеф Бајден, председник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин, кинески председник Си Ђинпин, канадски премијер Џастин Тридо, премијер Индије Нарендра Моди, изразили су жаљење због краљичине смрти и поручили да је краљичина смрт велики губитак за британски народ. 

Саучешће краљу Чарлсу Трећем, краљевској породици, влади и грађанима Велике Британије упутио је и председник Србије Александар Вучић.

Он се уписао у књигу жалости која је поводом смрти краљице Елизабете Друге отворена у амбасади Велике Британије у Београду.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво