Читај ми!

Сукоби ривалских фракција у Либији, сви тенкови возе ка Триполију

Најмање пет особа је убијено, а више од десет рањено у таласу насиља који прати сукобе две ривалске владе у либијској престоници. У пуцњави уништено неколико зграда и аутомобила. Међународна заједница позива сукобљене стране на разум.

Спорадична одјекује Триполијем и десетак сати пошто су трупе лојалне шефу прелазне владе Абдухамиду Дбеиби упале у касарне ривалске милиције на чијем се челу налази Хаитам Таџури.

Таџуријеве снаге, блиске другом либијском премијеру, бившем министру унутрашњих послова Фатхију Башаги, како јављају медији у Типолију, успеле су да потисну борце супарничке франције, остављајући за собом спаљене аутомобиле и нагореле зграде.

Сукоби у Триполију су почели два сата после поноћи, када су локални медији јавили да се конвој возила у којем се наводно налазио и Фатхи Башага, креће ка престоници, након чега су се ривалске франције окупиле на источним ободима града.

Померање милиција једне, неминовно, проузроковало је прераспоређивање Башагиних савезника у западном делу града, па су на неколико места избили сукоби, који различитим интензитетом трају више од 12 часова. Ал џазира је, нешто касније, јавила да се ка Триполију крећу и борци из Мисрате.

Грађански рат који не престаје 

Нови талас сукоба у Триполију почео је десетак дана пошто је Стејт департмент упозорио да се Либија налази пред новим таласом сукоба ривалских влада у Триполију и Бенгазију.

Вашингтон је реаговао после приличне панике коју је у Либији изазвала војна парада снага "фелдмаршала" Калифе Хафтара и могућност да војска из Бенгазија, још једном крене пут Триполија и власт преузме из руку Абдулхамида Дбеибе.

Уједињене нације су, одмах, осудиле сукобе, упозоравајући да су на мети неконтролисаног бомбардовања цивилни објекти и болнице, тражећи моментални прекид ватре.

Политичка криза у Либији, која се повремено претвара у отворене сукобе, готово без престанка траје још од свргавања режима Моамера ел Гадафија 2011. године. Међународна заједница је наду за излаз из ћорсокака тражила у председничким изборима, који су требали да буду одржани крајем прошле године, али је та иницијатива неславно пропала због насиља, политичког натезања и нејасних правила.

Изостанак воље за политичким решењем кризе Либију је претворио у полигон за испоробавање новог оружја и натезање великих сила, укључујући САД, Русију, Турски, Италију, Француску и неколико арапских држава.

Отказивањем избора, практично, окончан је и мандат Абдулхамида Дбеибе, али је он одбио да преда власт кабинету који је, у међувремену, на истоку формирао његов главни политички ривал - Фатхи Башага.

Башага, који је популарност стекао најављујући борбу против корупције и утицаја милиција, у међувремену је у великој мери изгубио велики део харизме, ступајући у савезе са дојучерашњим политичким противницима, па сада, ни он и Дбеиба не представљају "глас народа".

Либијци су, суштински, прилично скептични могу ли слободни и поштени избори уопште бити одржани у држави којом доминирају локалне, махом наоружане, фракције, корупција и отворена непријатељства.

Датум одржавања избора је, међутим, немогуће предвидети, јер су најзначајнији кандидати за првог директно бираног председника Либије Гадафијев син Сејф ел Ислам, самозвани "фелдмаршал" Калифа Хафтар, Дбеиба - премијер који је обећао да се неће кандидовати, те бивши министар унутрашњих послова Фатхи Башага.

Дбаиба је, уз "фелдмаршала" Хафтара и Сејфа ел Ислама, био на листи председничких кандидата које Вашингтон сматра "суштински неприхватљивим", што због потерница које су расписали различити судови, што због других грехова, попут корупције.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво