Читај ми!

"Тихи отказ" постао тренд на Западу - шта се крије иза оваквог начина рада

Крилатица "радим колико морам" односно "онолико за колико сам плаћен" представља дефиницију термина "quiet quitting", који је постао хит на Тик-Току. Такав начин рада је све присутнији међу миленијалцима широм света који се питају - зашто бисмо радили више од онога за шта смо плаћени?

"Тихи отказ" постао тренд на Западу - шта се крије иза оваквог начина рада "Тихи отказ" постао тренд на Западу - шта се крије иза оваквог начина рада

Године прековременог рада у компанијама са мањком запослених и изгарање на послу довели су до промене у начину рада који се назива "тихи отказ" (Quiet quitting). 

Овај термин може да доведе у заблуду, јер није заправо реч о отказу - и док неки сматрају да је реч о томе да се ради минимално, други истичу да радници раде заправо оно за шта су плаћени, а не више од тога. Пре свега је реч о генерацији З и миленијалцима.

"Тихим отказом" се, у сваком случају, избегава савремен, ужурбан ритам и давање максимума на послу, када за то не постоји награда.

"Уместо тога радите управо оно за шта сте плаћени, завршавате тачно на време или раније и онда се искључујете. Ви не дајете отказ, али радите само онолико колико морате", наводи Гардијан

Овој промени у начину рада допринела је и пандемија јер су радницима нагомилаване обавезе услед бројних отпуштања. Људи су зато почели да преиспитују свој приступ послу и да се питају - шта ја имам од тога.

Испоставило се да тренутно 49 посто радника широм света нема веће амбиције и не тежи унапређењу. Њима је прековремени рад или прихватање додатних задатака црвена линија коју не желе да пређу.

Постављање граница

Како не би дошло до изгарања на послу стручњаци саветују постављање граница, што започиње тиме што утврдите шта су заправо за вас те црвене линије - да ли је то прековремени рад, или набацивање додатних послова који нису строго у вези са вашим радним местом

Да бисте били задовољни на послу, треба да утврдите и какву позицију желите да имате у фирми и о томе да разговарате са својим менаџером, саветују експерти.

На тај начин ћете и избећи могуће неразумевање о томе које су, према вашем мишљењу ваше одговорности, а шта о томе мисли шеф.

Ако желите да добијете одговарајућу накнаду за додатни рад на послу, то треба истаћи и представити послодавцу. Кажите му зашто то заслужујете и поткрепите својим досадашњим постигнућима.

Хаштег #QuietQuitting постао је хит на Тик-Току где је коришћен 18,7 милиона пута, а неки од корисника правдају овакав начин рада:

Постављање граница је нормално, као и то да радимо само онолико за колико смо плаћени. Треба да бринемо о себи.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво