Читај ми!

СЗО тражи нови назив за мајмунске богиње

Светска здравствена организација је затражила од јавности да помогне у смишљању новог назива за мајмунске богиње, којим се неће стигматизовати примати из Африке.

Мајмунске богиње од маја заузимају истакнуто место у свим светским медијима, а Светска здравствена организација последњих недеља упозорава да мора да се мења назив ове болести.

Експерти наводе да тренутни назив стигматизује примате по којима је добила назив, а који имају малу улогу у ширењу ове болести. Сматрају да се тиме стигматизује и Африка, са којом се ови мајмуни обично повезују. 

Недавно је у Бразилу забележено чак да људи нападају мајмуне у страху од ове болести.

"Назив мајмунске богиње је дат пре него што су уведени нови обичаји у именовању болести. Заиста желимо да дамо назив који никога неће стигмазизовати", рекла је портпаролка СЗО Фадела Чаиб додајући да je за ту намену отворен сајт на коме свако може дати свој предлог.

Мајмунске богиње су добиле тај назив јер су први пут откривене код мајмуна 1958. године. Међутим, болест је касније откривена и код многих других животиња.

Код људи је присуство ове болести откривено 1970. године у ДР Конго, и од онда се углавном детектовала у земљама западне и централне Африке, где је ендемска.

Ова болест, која иначе изазива грозницу, бол у мишићима и лезије на кожи, од маја је почела да се шири светом, улавном међу мушкарцима који су хомосексуалци.

Досад је потврђена 31.000 случајева мајмунских богиња широм света, а 12 особа је преминуло, показују подаци СЗО.

Ова организација УН је прошле недеље објавила да је група стручњака постигла сагласност о новим називима за варијанте овог вируса.

Наиме, две главне варијанте су досад носиле називе региона у којима су откривене – по басену Конга и западној Африци. Уместо тога, сада су их означили римским бројевима.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво