Читај ми!

Желимо их само на филму – шта све могу Пегаз и Предатор и како да се заштитимо од њих

Настављају се афере прислушкивања мобилних телефона широм Европске уније. Прошлог лета откривено је да је прислушкивано више од 10.000 телефона новинара, активиста, политичара и других људи. Најновија афера потресла је Грчку, а најпознатији програми за такве незаконите активности су "предатор" и "пегаз".

У 22 безбедносне службе из дванаест чланица ЕУ користи се софтвер назван по крилатом коњу. Развила га је израелска НСО Група. Не желе да открију листу својих клијената, чак ни Анкетном одбору Европског парламента, који је формиран због све учесталијег шпијунирања грађана.

"‘Пегаз’ или ‘пегазус’, како му је назив на енглеском, јесте напредна врста шпијунског софтвера односно средство које се користи за дубоку инфилтрацију пре свега у мобилне уређаје, било да они раде на андроид или ЕОС Епловом оперативном систему. Могућности ‘пегазуса’ су заиста огромне, што смо видели током претходних година – дакле може да се приступа најразличитијим садржајима у телефону, практично свему од порука, видео-садржаја, направљених фотографија, контаката, и томе слично", наводи Бојан Перков из Шер фондације.

Други по популарности софтвер за прислушкивање – "предатор", ради на истом принципу, кажу стручњаци. Развила га је друга компанија, чији је власник бивши високопозиционирани припадник израелске обавештајне службе. Седиште те компаније је у Северној Македонији. Последњи познати напад "предатора" био је у Грчкој.

Грчки Вотергејт

Хоће ли грчки Вотергејт коштати фотеље премијера Мицотакиса, као што је пре 48 година америчког председника Никсона – питање је које сви постављају у Грчкој, каже новинарка РТС-а Тина Биланков.

Откривено је да је грчка тајна служба прислушкивала једног новинара и једног познатог опозиционог политичара.

"Прво су истраживачки новинари открили да је у телефон Танасиса Кукакиса, који се бави финансијским темама инсталиран софтвер ‘предатор’, потом је и лидер Пасока Никос Андрулакис, који је и посланик у парламенту, открио да је неко покушао да исти софтвер убаци у његов телефон – стигла му је сумњива порука и он је све проверио код безбедносних служби", каже Тина Биланков.

Сада Грчка, претходно Шпанија, Пољска, Мађарска. То су само неке од чланица Уније које су имале аферу са неким од та два софтвера. На тржишту се појављују нови слични програми за шпијунирање, који се производе баш у Западној Европи.

ЕУ истражује употребу "пегаза" 

Европски парламент је у априлу покренуо Анкетни одбор који истражује употребу "пегаза" и другог шпијунског софтвера.

"Видели смо много случајева где су невини људи, попут новинара и адвоката, били на мети шпијунског софтвера, а то је огроман проблем за демократију и владавину права. Сада ћемо прикупити информације о коришћењу ‘пегаза’ и сличних софтвера и дати препоруке", истиче
председник Одбора Јерун Ленарс.

Портпаролка ЕК за унутрашње послове, миграције и унутрашњу безбедност Анита Хипер каже да је неприхватљиво приступање подацима грађана.

"Наш став је јасан. Сваки покушај националних безбедносних служби да незаконито приступе подацима грађана, укључујући новинаре и политичке противнике, неприхватљив је", рекла је
Анита Хипер.

Иако је веома тешко открити да вам је телефон заражен, стручњаци саветују: редовно ажурирајте апарат, држите га на оку и закључавајте.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво