Читај ми!

После Ненси Пелоси и амерички конгресмени стигли на Тајван

Делегација америчких конгресмена стигла је у дводневну посету Тајвану током које ће се састати са председницом Цаи Ингвен. До ове посете долази свега десет дана након доласка Ненси Пелоси, председнице доњег дома Конгреса, што је изазвало велике тензије између Пекинга, Вашингтона и Тајпеја.

Америчка амбасада у Тајпеју је навела да делегацију предводи сенатор из Масачусетса Ед Марки, а у њој се налазе још четири посланика.

"Делегација ће се састати са вишим завничницима Тајвана, како би разговарали о односима САД и Тајвана, регионалној безбедности, трговини и инвестициијама, ланцима снабдевања, климатским променама и другим питањима од заједничког интереса", саопштила је амбасада САД.

У понедељак ујутру они би требало да се састану са председницом Тајвана Цаи Ингвен.

"Нарочито у време када Кина подиже тензије у Тајванском мореузу и региону војним вежбама, делегација коју Марки предводи у посети Тајвану још једном показује снажну подршку америчког Конгреса Тајвану", саопштено је из кабинета председнице.

Марки је, иначе, на челу подкомитета Сената за међународне односе у источној Азији и Пацифику и међународну сајбер безбедност.

Из Маркијеве канцеларије је саопштено да ће законодавци охрабрити одржавање мира и стабилности дуж Тајванског мореуза.

Предвиђено је да се делегација састане и са изабраним представницима и члановима приватног сектора, како би разговарали о заједничким интересима, укључујући смањивањ тензија у мореузу и ширење економске сарадње.

Кинеска војска је у среду окончала вежбе које су покренуте након посете Ненси Пелоси и саопштила да ће вршити редовне патроле и да ће војска бити спремна за евентуалне борбе.

Као одговор на кинеске вежбе које су уследиле, Тајпеј је распоредио ракетне системе и држао бродове близу средње линије Тајванског мореуза. Амерички носач авиона "Роналд Реган" патролирао је делом океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.

Пекинг је поручио да су мирно уједињење и "једна земља-два система" основни принципи за решавање тајванског питања.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво