Читај ми!

Нападач на Руждија симпатизер Иранске револуционарне гарде; Хезболах: Не знамо ништа о нападу

Званичник либанске оружане групе Хезболах, коју подржава Иран, тврди да та група нема информација о нападу ножем на писца Салмана Руждија, док телевизија Ен-Би-Си преноси, позивајући се на извор из полиције, да је нападач на писца гајио симпатије према шиитском екстремизму и циљевима Иранске револуционарне гарде.

Званичник Хезболаха, који је желео да остане анониман, рекао је агенцији Ројтерс да не знају ништа о тој теми, па је неће ни коментарисати.

Хезболах подржава Иран, чији је некадашњи врховни вођа, ајатолах Хомеини, 1988. године издао фaтву или верски едикт, позивајући муслимане да убију Руждија због богохуљења. 

Руждијева књига "Сатански стихови" забрањена је у Ирану, а многи муслимани је сматрају богохуљењем. Због романа je део муслиманског света изашао на улице, a прекинути су дипломатски односи Велике Британије и Ирана.

Иран је понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија, па је писац добио полицијску заштиту.

Муслимани су роман сматрали увредом за ислам. Замерали су, између осталог, што су две проститутке у књизи назване по супругама пророка Мухамеда. Сам наслов се односи на два стиха које је Мухамед избацио из Курана зато што је веровао да су инспирисана ђаволом. 

У таласу протеста против Руждија неколико људи је убијено у нередима у Индији. Јапански преводилац књиге "Сатански стихови" је избоден на смрт 1991. године, док је неколико месеци касније ножем избоден италијански преводилац, а норвешки издавач књиге је упуцан - обојица су преживели.

Нападач гајио симпатије према шиитском екстремизму

Нападач на Руждија је приведен, а полиција верује да није имао саучеснике. Саопштено је да је реч о 24-годишњем Хадију Матару из Њу Џерзија. Мотив напада још није познат.

Матар је оптужен за покушај убиства и напад, саопштили су тужиоци.

"Особа одговорна за јучерашњи напад, Хади Матар, сада је званично оптужена за покушај убиства другог степена и напад другог степена", навео је тужилац у саопштењу.

Матар је наводно гајио симпатије према шиитском екстремизму и циљевима Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ), утврђено је прегледом његових налога на друштвеним мрежама, јавила је телевизија Ен-Би-Си Њујорк, позивајући се на извор из полиције упознат са истрагом.

Нападач на Руждија је рођен у Калифорнији, а недавно се преселио у Њу Џерзи, наведено је у извештају америчке телевизије, која наводи и да је нападач код себе имао лажну возачку дозволу, пренео је Ројтерс.

Иран још није званично реаговао на напад на Руждија, али је неколико иранских новина похвалило његовог нападача.

Ружди на респиратору, не може да говори 

Британски писац нападнут је у петак у савезној америчкој држави Њујорк уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује. Руждија је нападач више пута убо у врат на бини амфитеатра Института у округу Ири. 

Руждијев агент Ендру Вајли саопштио је раније данас да је писац на респиратору и да не може да говори.

"Вести нису добре. Салман ће вероватно изгубити једно око, нерви у руци су му прекинути, а јетра избодена и оштећена", рекао је Вајли.

Лекар који се затекао на пријему славног књижевника у болницу описао је Руждијеве ране као "озбиљне, али излечиве".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво