Читај ми!

Њујорк – напад ножем на Руждија, славни писац на операционом столу

Британски писац Салман Ружди нападнут је савезној америчкој држави Њујорк уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује. Руждија је нападач више пута убо у врат на бини амфитеатра Института у округу Ири. Лекар који се затекао на пријему славног књижевника у болницу, описао је Руждијеве ране као "озбиљне, али излечиве".

Ружди, који је рођен у Индији, чије је роман довео до претњи смрћу и фaтве иранског режима, нападнут је ножем у амфитеатару Института "Шатоква".

Како је саопштила полиција, Руждија је нападач убо у врат на бини амфитеатра института у округу Ири који се налази на западу савезне америчке државе Њујорк, преноси Њујорк тајмс.

Очевици наводе да је Ружди избоден "десет до 15 пута". Лежао је у локви крви док се публика и присутни полицајац ухватио у коштац са нападачем, који је савладан и одведен у притвор.

Особа која је требало да буде модератор трибине претрпела је лакшу повреду главе.

Гувернерка државе Њујорк Кети Хочул рекла је на конференцији за новинаре да је полицајац спасао Руждијев живот и као и живот модератора трибине. 

Ружди је превезен хеликоптером у локалну болницу. Британски Телеграф наводи да је његов aгент рекао да писца тренутно оперишу.

Мартин Хаскел, лекар који је био међу онима који су први притекли на пријему књижевника у болницу, описао је Руждијеве ране као "озбиљне, али излечиве".

Прву информацију о нападу дао је извештач Асошиејтед преса који је рекао да је видео како мушкарац упaда на бину и почиње да удара или убада Руждија док је представљан.

Руждијева књига "Сатански стихови" забрањена је у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном.

Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фaтву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт. 

Иран је такође понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија.

Тајмс ов Израел наводи да се иранска влада одавно дистанцирала од Хомеинијевог декрета, али је антируждијевско расположење остало.

Пре десет година, полузванична иранска верска фондација повећала је награду за убиство Руждија са 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

Ружди је тада одбацио ту претњу, рекавши да "нема доказа" да су људи заинтересовани за награду.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво