Читај ми!

Пекинг изводи нове маневре на мору тек што су завршене вежбе код Тајвана

Само дан након завршетка највећих војних вежби кинеске војске у мору и ваздушном простору око Тајвана у знак протеста против прошлонедељне посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, из Пекинга наводе да су у току нови маневри у том подручју.

Кинеска источна војна команда саопштила је да спроводи здружене вежбе фокусиране на операције против подморница и напада са мора, тек што је Пекинг поручио да ће маневри око Тајвана бити редовни.

Више од 20 ратних авиона кинеске Народноослободилачке армије прешло је и данас такозвану средишњу линију у Тајванском мореузу у маневрима које изводи око острва, саопштило је Министарство одбране Тајвана.

Посета Ненси Пелоси Тајвану прошле недеље разбеснела је Кину, која ово острво сматра својим одговоривши по први пут пробним лансирањем балистичких пројектила изнад Тајвана.

Трајање и прецизна локација најновијих вежби још нису познате, али Тајван је већ ублажио ограничења летова у близини области шест ранијих кинеских маневара које окружују острво.

Осим испаљивања 11 балистичких пројектила кратког домета током четири дана вежби, кинески ратни бродови, борбени авиони и дронови су опсежно маневрисали око острва.

Непосредно пре него што су те вежбе завршене у недељу, по десет ратних бродова из Кине и Тајвана кретало се у непосредној близини незваничне средње линије Тајванског мореуза, каже извор Ројтерса упознат са ситуацијом која укључује безбедносно планирање.

Министарство одбране Тајвана саопштило је да су кинески војни бродови, авиони и дронови симулирали нападе на острво и његову морнарицу. Додаје се да су узвратили на "одговарајући начин", пославши авионе и бродове.

Пекинг: Изводимо вежбе на сопственој територији

У међувремену, кинеско Министарство спољних послова саопштило је да је Тајван део Kине и да изводи војне вежбе "на сопственој територији" на отворен, транспарентан и професионалан начин.

Портпарол министарства Ванг Венбин навео је на конференцији за новинаре да су надлежне службе благовремено о томе издале саопштења, у складу са међународним правом, преноси Ројтерс

Кинеско Министарство одбране наставило је са својим дипломатским притиском на Сједињене Државе, бранећи одлагање војних преговора у знак протеста због посете Пелосијеве.

"Тренутну напету ситуацију у Тајванском мореузу у потпуности је испровоцирала и створила америчка страна на сопствену иницијативу, а Вашингтон мора да сноси пуну одговорност и озбиљне последице за то", рекао је портпарол министарства одбране Ву Ћијан у онлајн објави.

"Суштина се не може негирати, а комуникација захтева искреност", додао је Ву.

Кина је у петак отказала званичне разговоре који су укључивали координацију одбрамбене политике и војне поморске консултације, пошто је Пелоси напустила регион.

Званичници Пентагона, Стејт департмента и Беле куће осудили су потез Пекинга, оцењујући га као "неодговоран и претеран".

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво