Читај ми!

Недеља поноса – парада канала на чамцима у Амстердаму, у Стокхолму се окупило више од 50.000 људи

Након две године паузе у Амстердаму се одржава Парада канала, а више десетина хиљада учесника спушта се реком Амстел уз мото "Мој род, мој понос". Око 50.000 људи се окупило и на Паради поноса у Стокхолму, где је највећа пажња усмерена на безбедност учесника.

У Амстердаму се одржава Парада канала са поворком од осамдесет чамаца. После две године одсуства због короне, парада чамаца на каналима одржава се 25. пут.

Осамдесет чамаца који плове имају своју поруку, инспирисану темом 'Мој род, мој понос'. Овом темом, организација позива на додатну пажњу за трансродне и небинарне особе, преноси холандски јавни сервис НОС.

Међу учесницима су и ЛГБТ тражиоци азила који су добили почасно место у речној поворци, како би се указало на проблеме са којима се суочавају особе које траже азил у Холандији.

Своје чамце имају и државне институције, попут министарстава одбране и унутрашњих послова, али и амстердамских градских власти.

На паради су присутни и пољопривредници који указују на свој положај изазван новим правилима владе у вези са емисијом азота, у којима су фарме крава означене као највећи загађивачи. 

У Амстердаму је Недеља поноса почела прошле недеље, а окончаће се сутра великом журком у центру холандске престонице. 

Парада поноса и у Стокхолму 

Око 50.000 људи учествује на Паради поноса у Стокхолму, првој која се одржава без мера за спречавање ширења коронавируса од 2019. године.

Поворци присуствују бројни чланови владе и других државних институција, а учесници поручују да Парада поноса за њих значи иступање у борби за људска права, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Организатори напомињу да је у центру пажње безбедност учесника због терористичког напада у геј бару у Ослу 25. јуна у којој су две особе погинуле, а планирана Парада поноса је отказана из безбедносних разлога.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво