Читај ми!

Тајпеј: Кинески авиони симулирали напад на Тајван; Пекинг: Вежбе транспарентне и професионалне

Кинески авиони и бродови извели су вежбе симулације напада на главно тајванско острво, саопштило је тајванско Министарство одбране. Пекинг: Вежбе су транспарентне и професионалне, у складу са домаћим и међународним законима.

У саопштењу тајванског Министарства одбране наводи се да је неколико група кинеских авиона откривено у Тајванском мореузу и да су неки прешли линију разграничења, преноси Ројтерс.

Тврде да су кинески авиони извели вежбе симулације напада на главно тајванско острво.

Како би одговорила на те маневре, војска је емитовала упозорење и користила снаге за ваздушно извиђање, поморске бродове и обалске ракете, пише у саопштењу.

Ракете упозорења ка дроновима 

У међувремену, Министарство одбране Тајвана саопштило је и да је касно синоћ испалило ракете како би упозорило на седам дронова који су летели изнад тајванских острва Кинмен и неидентификоване летелице које лете изнад острва Мацу.

Истичу да су трупе у стању приправности у обе области, које се налазе недалеко од обале континенталне Кине.

Пекинг је ове недеље започео велике војне вежбе као одговор на посету Тајвану председнице Представничког дома Америчког конгреса Ненси Пелоси, наводи британска агенција.

Блинкен: Кина се удаљава од мирног решавања проблема

Aмерички државни секретар Eнтони Блинкен je на заједничкој конференцији за новинаре са својим филипинским колегом рекао да су најновије акције Кине на Тајвану ближе принуди и употреби силе, него пракси решавања питања мирним путем.

Он је навео да је пренео кинеском министру спољних послова Ванг Јиу на регионалном састанку у Камбоџи да су САД одлучне да одржавају канале комуникације са Пекингом како би спречиле погрешне процене.

"Да будем јасан, САД не верују да је у интересу Тајвана, региона или наше сопствене националне безбедности да ситуација ескалира", истакао је Блинкен.

Одлука Кине да заустави билатералне процесе са САД у осам кључних области, укључујући одбрану, борбу против наркотика, транснационални криминал и климатске промене, јесте потез који ће казнити читав свет, а не само САД, истакао је Блинкен.

Пекинг: Међународна заједница мора одговорити на притиске САД

У данашњем саопштењу објављеном на сајту кинеског Министарства спољних послова наводи се да међународна заједница мора да се уједини против "непромишљеног" притиска САД и њиховог мешања у унутрашње ствари других земаља.

"Ако игноришемо мешање у наше унутрашње ствари, свет ће се вратити закону џунгле, а Вашингтон ће безобзирније користити силу да малтретира друге земље. Не можемо дозволити САД да поново предузму сличне кораке. Све земље треба да се уједине како не би дозволиле да се овакве ствари дешавају", изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји, преноси Тас.

Ванг Ји је вежбе које спроводи Кинеска народноослободилачка армија (ПЛА) у близини Тајвана описао као "транспарентне и професионалне", оценивши да су оне у складу са домаћим и међународним законима.

"Одлучно ћемо чувати суверенитет и територијални интегритет Кине и одвратити покушај САД да искористе Тајван за контролу Кине", закључио је кинески министар спољних послова.

Пјонгјанг: Пелоси је рушитељ међународне стабилности

Северна Кореја назвала је Ненси Пелоси "најгорим рушитељем међународног мира и стабилности", оптуживши је да је подстицала антисевернокорејско расположење и разбеснела Кину током своје азијске турнеје раније ове недеље.

Џо Јонг Сам, генерални директор одељења за штампу и информисање севернокорејског Министарства спољних послова, данас је осудио посету Ненси Пелоси граници између двеју земаља и њене антисевернокорејске ставове.

Џо је назвао посланицу Пелоси "најгорим рушитељем међународног мира и стабилности" и додао да је њено понашање у Јужној Кореји "јасно показало непријатељску политику Бајденове администрације према Северној Кореји".

"Била би фатална грешка за њу да помисли да може да дође на Корејско полуострво без последица. САД ће морати скупо да плате за све невоље које је изазвала куда год да је отишла", упозорио је Џо, преноси АП.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво