Читај ми!

САД, због епидемије мајмунских богиња ванредна ситуација у јавном здравству

Сједињене Америчке Државе прогласиле су због мајмунских богиња ванредну ситуације у јавном здравству, рекао је секретар за здравство и услуге Гзавије Бесера. Тиме би се омогићило додатно финансирање и средства за борбу против болести.

Администрација председника САД Џозефа Баjдена је повремено критикована због начина на који се бори са епидемијом, а неки су позвали владу да без одлагања прогласи ванредно стање у земљи.

Од када је средином маја идентификован први случај мајмунских богиња у САД, у Сједињеним Државама откривено је више од 6.600 вероватних или потврђених случајева.

Случајеви инфекције су идентификовани у свим државама осим Монтане и Вајоминга.

Неки градови и државе, укључујући Њујорк, Сан Франциско, Калифорнију, Илиноис, већ су због мајмунских богиња прогласили хитну ситуацију, чиме је омогућено да ослободе средства и ресурсе за одговоре на епидемију.

Председник Џо Бајден је у уторак именовао Роберта Фентона за националног координатора Беле куће за одговор на богиње мајмуна. Фентон, регионални администратор Федералне агенције за ванредне ситуације који надгледа Аризону, Калифорнију, Хаваје и Неваду - координираће одговор савезне владе на епидемију.

Др Деметре Даскалакис, директорка Одељења за превенцију ХИВ/АИДС-а америчког Центра за контролу и превенцију болести, служиће као његов заменик.

Једна од критика на одговор Бајденове администрације на епидемију мајмунских богиња била је да је Министарство здравља чекало више од три недеље након првог потврђеног случаја да наручи масовне залихе вакцине против мајмунских богиња, коју влада поседује и складишти у Данској.

Кашњење је делимично било због забринутости да би тим вакцинама, када би се извадиле из складишта, прошао рок трајања. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво