Читај ми!

Ракете прелетеле Тајван – Кина "увежбава уједињење"

Најмање 11 балистичких пројектила "донгфенг" лансирано је на циљеве у водама око Тајвана у маневрима које власти у Пекингу описују као "увежбавање уједињења". Једна од шест зона у којима се одржавају маневри је недалеко од источне обале овог острва. Јапан протестује. Тајван укључио одбрамбене системе, пошто су неки од пројектила прелетели изнад овог острва. Амерички носач авиона "стражари" у водама око Окинаве.

Ракете прелетеле Тајван – Кина "увежбава уједињење" Ракете прелетеле Тајван – Кина "увежбава уједињење"

Најмање десет ратних бродова, 100 борбених авиона и бројне друге јединице кинеске војске почеле су велике маневре у водама око Тајвана, као одговор на посету шефице Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси том острву. Јапанско министарство одбране тврди да су најмање четири пројектила прелетела преко Тајвана.

Посета Ненси Пелоси изазвала је буру негодовања у Пекингу, као и поделе унутар администрације председника Џозефа Бајдена, јер су званичници Пентагона у неколико наврата упозоравали да долазак шефице Представничког дома на Тајван "није најбоља идеја".

Упркос упозорењима, Пелосијева је отишла на Тајван, а Институт Кејто је упозорио Бајденову администрацију да мора озбиљније да схвати поруке Пекинга, како се не би поновила ситуација из Украјине.

"На много начина, одлучност Вашингтона да ојача подршку Тајвану као део политике ограничавања кинеског утицаја подсећа на пропусте које су амерички званичници направили у вези са ширењем НАТО-а, посебно у вези са Украјином, када су све жешћа упозорења Москве падала на глуве уши у Вашингтону", наводи се у анализи Института Кејто.

Како наводи овај институт, посета Ненси Пелоси могла би да представља "црвену линију" за власти у Пекингу, на исти начин на који је руски председник Владимир Путин реаговао на тврдње Вашингтона да Украјина, уколико жели, има право да се прикључи НАТО-у.

"Бајденова администрација мора озбиљније да схвати упозорења Кине", наводи Институт Кејто.

Кинеска упозорења добила су сасвим нову димензију током дана, када је војска испалила укупно 11 балистичких пројектила "донгфенг", који су пали у воде око Тајвана, укључујући и две зоне источно од острва, најудаљеније од континенталног дела Кине.

Ракете лете преко Тајвана 

Јапанско министарство одбране, које се прво огласило после лансирања пројектила, тврди да су четири пројектила прелетела острво, док је пет пало у воде које Токио сматра својом економском зоном. Ова зона, која је на више начина спорна, простире се око 370 километара од обале Јапана.

"Један од пројектила лансиран са обале код Фуџијана, прелетео је 500 километара, прешао преко Тајвана и пао у воде источно од овог острва", саопштило је јапанско министарство одбране.

Власти у Токију одмах су, затим, уложиле протест.

У стање више приправности подигнути су и амерички бродови, укључујући носач авиона "Роналд Реган" и нешто мањи "Триполи", који се тренутно налазе недалеко од Окинаве. Пентагон је, навео да ће ова борбена група, "за сваки случај", остати у региону.

Јапански Јомиури шимбун јавља да амерички бродови прате кретање јапанске морнарице, као и да је један од пројектила пао у море стотинак километара од јапанског острва Јонагуни, око којег патролирају јапански разарач Асахи и извиђачки авион П-2Ц.

Кинески медији тврде да у маневрима учествују нови вишенаменски авиони Ј-20, бомбардери Х-6, те да се испробавају хиперсонични пројектили ДФ-17.

Кинески извори су, унапред, најавили да ће конвенционални пројектили, током маневара, прелетети Тајван, као и да ће борбени авиони прећи незваничну "средњу" линију између острва и континенталног дела Кине.

"Потпуно опкољавање острва демонстрираће потпуну контролу Кине над тајванским питањем", пише кинески Глобал тајмс.

У току вежби, отказано је најмање 40 комерцијалних летова са Тајвана, док су јапански рибари са острва Јонагуни остали у лукама.

Због јапанске реакције на кинеске маневре, Пекинг је отказао састанак министара спољних послова две земље, који је требао да буде одржан у Пном Пену.

Власти на Тајвану су, одмах после почетка маневара, оптужиле Пекинг да покушава да успостави блокаду острва, те да је у последњих неколико дана покренуо серију сајбер напада на тајванску инфраструктуру, укључујући министарства, аеродроме и железницу.

Кинески маневри трајаће укупно 72 сата.

Серија инцидената у Пацифику

Поринуће новог кинеског носача авиона и најава промоције стратешког бомбардера временски су се подударили са серијом ризичних потеза кинеских, руских, америчких и јапанских морнарица у Пацифику.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона "Љаонинг", који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод. "Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона", рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеских ратних бродова послали носач авиона "Изумо", највећи ратни брод јапанске морнарице од Другог светског рата, тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључили су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као "северна територија", предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала "озбиљним кршењем међународног права" и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу "непријатељских држава" и прекинула преговоре о мировном споразуму двеју држава, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе – руски "Су-57" и кинески "Ј-20".

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле крстареће ракете "калибар" на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона "Абрахам Линколн".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво