Читај ми!

Бербокова и Чавушоглу – отворен, али не и пријатан разговор у Истанбулу

"Отворен" разговор Немачке министарке спољних послова с њеним турским колегом је неминовно довео до тешких речи: Немачка је "пристрасна" и стоји уз Грчку, а видљив је и њен "двоструки морал".

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок је овог петка посетила и Атину и Истанбул између осталог и због претњи и провокација Турске према грчким острвима на источном Егејском мору. Службена Анкара тврди како, према међународним споразумима, та острва уз границу с Турском не смеју бити милитаризована, а не сматра сасвим јасним питање суверенитета Грчке над њима. Готово редовно Турска страна тамо продире у грчки ваздушни простор - та острва демонстративно понекад прелећу турски ратни авиони.

Немачка министарка је најпре у Атини од колеге Никоса Дендиаса чула како је Грчка тамо заиста стационирала војску због гомилања десантних бродова на турској страни. За Бербок питање суверенитета уопште није спорно:

"Грчка острва су грчка територија и нико нема право да то доводи у питање".

"Провокације" и "пропаганда"

Бербок је потом синоћ отпутовала у Истанбул где се састала турским колегом Мевлутом Чавушоглуом. Ту је на заједничкој конференцији за новинаре од њега чула и следеће:

Немачка је у спору на источном Медитерану у прошлости била „поштени посредник" и водила уравнотежену политику. "Али, у последње време је та уравнотеженост на жалост нестала" и очигледна је "пристраност" Немачке према ставовима Грчке. "Треће земље, укључујући и Немачку, не сму пасти на провокације и пропаганду, пре свега из Грчке и грчког дела Kипра", упозорио је турски министар.

Немачка гошћа је ту могла само да апелује на слогу и заједништво међу чланицама НАТО - што су и Турска и Грчка, поготово с обзиром на руски рат против Украјине. Ту је и похвалила Турску због њеног "важног доприноса" код споразума о извозу житарица из Украјине.

Kавала, Kурди...

Али било је много више тема где Немачка не може да прихвали понашање Турске: Бербок је говорила о затвореном мецени опозиције Осману Kавалии упозорила је Анкару на одлуке Евопског суда за људска права.

Ту је и нова војна интервенција Турске на северу Сирије против тамошње курдске милиције YPG. Зна се да је Турска под претњом терористичких напада и наравно да за све важи право на самоодбрану, изјавила је Бербок. Али то право не садржи осветничке акције, ни апстрактне превентивне ударе.

Одговор турског министра је био оштар: Немачка министарка "користи случај Kавале против Турске". Чавушоглу је подсетио да "ни Немачка, ни друге земље" нису спровеле сваку одлуку суда за људска права тако да је ту очгледан "двоструки морал".

Kод војних акција у Сирији је, по мишљењу Турске, ту реч о „борби против терора и то није никакав војни сукоб". Турска ту од својих савезника не очекује само речи, него и подршку у тој борби, изјавио је Чавушоглу.

Но, став Немачке министарке је јасан и то се види по њеном распореду: након разговора с својим колегом у Истанбулу, како је рекла на конференцији за штампу - путује у Анкару где су планирани сусрети са представницима опозиције, представницама феминистичких удружења, као и избеглица у Турској.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво