Читај ми!

Први смртни случајеви од мајмунских богиња у Бразилу и Шпанији

Први смртни случај проузрокован инфекцијом мајмунских богиња ван афричког континента пријављен је у Бразилу. Недуго затим и Министарство здравља Шпаније потврдило је први смртни случај у Европи и тој земљи од те инфекције.

У Бразилу је преминуо 41-годишњи мушкарац који је, према наводима тамошњег министарства здравља, боловао и од лимфома и имао ослабљен имуни систем.

"Коморбидности су погоршале његово стање", наводи министарство и додаје да је пацијент који је био хоспитализован у граду Бело Хоризонтеу преминуо од септичког шока након што је
пребачен на одељење интензивне неге.

У Шпанији је пријављено 4.298 случајева, према подацима Националне мреже за епидемиолошки надзор (РЕНАВЕ).

Од 3.750 заражених за које су информације доступне, 120 је хоспитализовано (3,2 одсто), а један је преминуо, што га чини првим смртним исходом у Шпанији од те болести.

Према последњим подацима шпанског Центра за координацију здравствених узбуна и хитних случајева од укупног броја заражених 4.081 су мушкарци и 64 жене. Старост оних са дијагнозом креће се између 10 месеци и 88 година, а просек је 37 година, наводи Ел Паис.

У Бразилу, који је уз Сједињене Државе и Канаду земља са највећим бројем случајева инфекције мајмунским богињама на америчком континенту, до са је пријављено више од 5.000 случајева, наводи Панамеричка здравствена организација (ПАХО).

Први смртни случајеви од мајмунских богиња у Америци и Европи догодили су се мање од недељу дана након што је Светска здравствена организација (СЗО) издала највиши степен упозорења због мајмунских богиња и прогласила глобалну здравствену ванредну ситуацију.

СЗО је навела да је до сада у Африци пет особа преминуло од последица инфекције мајмунским богињама.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво